Naslovna Vijesti Svijet Rusima zabranjeni Egipat i Turska – već se osećaju posledice!

Rusima zabranjeni Egipat i Turska – već se osećaju posledice!

Moskva – Ruski zvaničnici su upozorili na rastuće rizike u domaćoj avio-industriji, izražavajući bojazan od bankrota jednog broja avio-prevoznika.

“Budući da sve avio-kompanije gomilaju gubitke, ne odbacujemo rizik od bankrota ukoliko tražnja ne ubrza i avio-saobraćaj ne ostvari rast”, izjavio je zamenik ruskog ministra za saobraćaj Valerij Okulov, a prenosi agencija Frans pres.

U oktobru prošle godine, druga najveća ruska avio-kompanija Transaero prestala je da leti zbog finansijskih problema, podseća francuska agencija.

U januaru ove godine, ukupan putnički avio-saobraćaj u Rusiji smanjen je za više od šest odsto, na 5,54 miliona putnika u poređenju sa istim mesecom lani, saopštila je ruska agencija za avio-saobraćaj, Rosaviejšn.

Od tog broja, međunarodni putnički saobraćaj je “potonuo” za 26 odsto, na tek nešto iznad dva miliona putnika, dok je, nasuprot tome, broj putnika na domaćim rutama porastao za preko 11 odsto, na preko 3,5 miliona ljudi u januaru.

Tražnja za avio-prevozom i putovanjima u inostranstvo drastično je pala u Rusiji, usled ekonomske krize pogoršane padom cena nafte i zapadnim sankcijama uvedenim Moskvi zbog Ukrajine.

Posle obaranja ruskog putničkog aviona koji je poleteo iz egipatskog odmarališta Šarm el Šeik, i pogibije 224 putnika, ruske vlasti su suspendovale letove za Egipat, koji je jedna od omiljenih destinacija za ruske turiste.

Osim toga, ruske vlasti su apelovale na svoje građane da ne putuju u Tursku, nakon što je zvanična Ankara oborila ruski vojni avion na sirijskoj granici u novembru, podseća Frans pres.

izvor: B92

Exit mobile version