Naslovna Vijesti Svijet SAD i Velika Britanija izveli napade protiv Huta unutar Jemena

SAD i Velika Britanija izveli napade protiv Huta unutar Jemena

sad-i-velika-britanija-izveli-napade-protiv-huta-unutar-jemena
SAD i Velika Britanija izveli napade protiv Huta unutar Jemena

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Velika Britanija izveli su napade na više ciljeva unutar Jemena kasno u četvrtak “kao direktan odgovor na napade Huta bez presedana na međunarodna pomorska plovila”, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

Biden je kazao da su napadi Huta koji su doveli do savezničkog odgovora “ugrozili američko osoblje, civilne mornare i njihove partnere, ugrozili trgovinu i ugrozili slobodu plovidbe”.

“Ovi napadi su direktan odgovor na napade Huta bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru, uključujući upotrebu protubrodskih balističkih projektila po prvi put u historiji. Odgovor međunarodne zajednice na ove nepromišljene napade bio je jedinstven i odlučan”, naglasio je Biden.

Napad dolazi kao odgovor na napade bespilotnih letjelica i projektila jemenske grupe, koju podržava Iran, na međunarodne brodske puteve u Crvenom moru koji su počeli u novembru prošle godine kao odgovor na izraelske napade na Pojas Gaze.

Crveno more je kritičan plovni put za međunarodnu trgovinu, posebno za isporuke nafte i goriva, povezujući Suecki kanal u Egiptu sa Adenskim zaljevom preko moreuza Bab al-Mandab.

Suecki kanal omogućava brodovima koji dolaze u i iz Evrope tranzit u Aziju bez potrebe da se kreću mnogo dužom i skupljom rutom oko južnog vrha Afrike.

SAD i Velika Britanija izveli napade protiv Huta unutar Jemena

Huti su izveli 27 napada u Crvenom moru od 19. novembra, saopćila je američka vojska ranije u četvrtak.

Televizijski kanal Al-Masirah, koji pripada Hutima, objavio je da je Sana, glavni grad Jemena, podvrgnut “američkoj agresiji”.

Vođa Huta Ali al-Qahoum rekao je da pobunjenička grupa gađa američke i britanske ratne brodove u Crvenom moru u znak odmazde za savezničke napade.

“Dana 11. januara u 2.30 ujutro po lokalnom vremenu, snage američke Centralne komande, u koordinaciji sa Ujedinjenim Kraljevstvom i podrškom Australije, Kanade, Holandije i Bahreina, izvele su zajedničke napade na ciljeve Huta kako bi degradirali njihovu sposobnost ilegalnih i nepromišljenih napada na američka i međunarodna plovila i komercijalne brodove u Crvenom moru”, objavljeno je iz američke Centralne komande (CENTCOM).

Navedeno je da su “ciljali radarske sisteme, sisteme protuzračne odbrane, skladišta i lokacije za lansiranje za jednosmjerne napade na bespilotne zračne sisteme, krstareće i balističke rakete”.

“Smatramo da su militanti Huti i njihovi destabilizirajući iranski sponzori odgovorni za ilegalne, neselektivne i nepromišljene napade na međunarodne brodove koji su do sada uticali na 55 nacija, uključujući ugrožavanje života stotina pomoraca, uključujući Sjedinjene Američke Države”, rekao je general Michael Erik Kurilla, komandant CENTCOM-a.

Američki mediji su također objavili da je podmornica s navođenim projektilima “Ohio USS Florida” korištena u napadima protiv Huta.

Jemenski pobunjenici Huti su gađali brodove u južnom Crvenom moru i upozorili da će napasti sve brodove koji plove u ili iz Izraela, kao i brodove koji su u vlasništvu izraelskih firmi. Rekli su da napadi imaju za cilj da podrže Palestince dok se suočavaju s izraelskom “agresijom i opsadom” u Pojasu Gaze.

Prošlog mjeseca, američki ministar odbrane Lloyd Austin najavio je stvaranje multinacionalne misije za suprotstavljanje napadima Huta.

Austin je rekao da napadi SAD-a i koalicije šalju “jasnu poruku Hutima da će snositi posljedice ako ne okončaju svoje ilegalne napade”.

Anadolu

Foto ilustracija

The post SAD i Velika Britanija izveli napade protiv Huta unutar Jemena appeared first on Radio Televizija Novi Pazar.

Exit mobile version