Naslovna Tehnologija Apple Samsung pristao da plati Eplu pola milijarde

Samsung pristao da plati Eplu pola milijarde

Gotovo pet godina nakon što je Apple tužio Samsung zbog povrede patenata vezanih za smartfon uređaje, južnokorejski proizvođač konačno priznaje krivicu.

U zajedničkom saopštenju ovih kompanija, Samsung potvrđuje da će isplatiti Appleu 548 miliona dolara pre 14. decembra, ukoliko pre vikenda dobije fakturu firme iz Kupertina.

Nakon više godina tužbi i žalbi na presude, ovo je za Apple važan trenutak. Međutim, iako deluje da Samsung kapitulira u ovoj borbi i ta kompanija pokušava da se domogne novca – u saopštenju je naglašeno da kompanija “zadržava prava da dobija naknade od Applea”.

Proizvođač iPhonea tužio je Samsung 2011, a naredne godine je sud presudio u Appleovu korist. Utvrđeno je da je Samsung povredio patente vezane za opciju tap-to-zoom i “multitouch gestures”.

Apple je tražio 2,5 milijardi dolara odštete, a dobio je nešto više od jedne milijarde. Međutim, zbog žalbi na presudu s obe “zaraćene” strane, o iznosu se neprekidno raspravljalo. Na posletku je Samsung uspeo da umanji iznos na 548 miliona dolara u maju ove godine i to je iznos koji je, sada i zvanično, spreman da plati.

Međutim, Apple još ne može da se raduje. Samsung je najavio da će zatražiti reviziju slučaja pred američkim Vrhovnim sudom, a analitičar patenata Florijan Miler, kaže da će biti novog suđenja, ako se sud složi da razmotri slučaj.

izvor: B92

Exit mobile version