Naslovna Vijesti Svijet Sanders pobedio u Oregonu, Hilari Klinton u Kentakiju

Sanders pobedio u Oregonu, Hilari Klinton u Kentakiju

Kandidat za predsedničku nominaciju Demokratske stranke na izborima u SAD Berni Sanders pobedio je na unutarstranačkim izborima u Oregonu i tako ostao u trci za nominaciju, dok je njegova stranačka rivalka Hilari Klinton odnela pobedu u Kentakiju. Donald Tramp odneo ubedljivu pobedu u Oregonu.

Borba u Kentakiju bila je veoma tesna, ali je Klinton na Tviteru proglasila pobedu u toj saveznoj državi i zahvalila svojim pristalicama na podršci.

Pretkandidat Republikanske stranke Donald Tramp je odneo ubedljivu pobedu u Oregonu, gde je Sanders proglašen pobednikom neposredno posle završetka glasanja.

Sanders je obećao svojim pristalicama da će nastaviti borbu, iako mu je potrebno da osvoji oko dve trećine preostalih delegata kako bi prestigao Hilari Klinton.

Klinton je trenutno u prednosti sa oko 300 delegata više od Sandersa, a rezultati u Kentakiju i Oregonu nisu doneli značajniju promenu.

Tramp je pobedio na jedinom republikanskom nadmetanju u Oregonu. Milijarder je u utorak osvojio devet delegata u Guamu i trenutno ima 1.143 delegata, dok mu je za nominaciju neophodno 1.237.

Suprug Hilari Klinton, bivši predsednik Bil Klinton, poslednji je demokrata koji je osvojio Kentaki i potom pobedio na predsedničkim izborima, a bivša državna sekretarka pokušaće da ponovi uspeh svog supruga.

Sledeće glasanje zakazan je za 7. jun u Kaliforniji, Nju Džersiju i u još četiri države, a za 14. jun u Distriktu Kolumbija.

izvor: N1

Exit mobile version