Naslovna Vijesti Sarajevo obeležava Dan oslobođenja i Dan grada

Sarajevo obeležava Dan oslobođenja i Dan grada

Povodom 6. aprila, Dana grada Sarajeva, brojne delegacije položile su danas cvijeće na spomenik Vječna vatra, u centru grada ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, danas obeležava Dan oslobođenja i Dan grada, u znak sećanja na 6. april 1945. godine, kada je oslobođeno od fašističke okupacije.

Jugoslovenska armija započela je akciju oslobađanja Sarajeva 28. marta, a posle žestokih borbi, grad je oslobođen 6. aprila.

U antifašističkoj borbi od 1941. do 1945. godine, 10.961 građana Sarajeva dalo je svoje živote.

Stradalo je 7.092 Jevreja, 1427 Srba, 412 Muslimana, 106 Hrvata, te 16 Crnogoraca, jedan Makedonac, pet Slovenaca i 12 ostalih.

Takođe, 6. aprila 1992. godine počela je četvorogodišnja opsada grada, koja je bila najdruža u novijoj istoriji ratovanja. Prema sarajevskim medijima, tokom opsade živote je izgubilo 10.514 ljudi, među kojima 1.601 dete.

Uzimajući u obzir važnost 6. aprila kroz njegovu istoriju, Gradsko veće je 2006. godine donelo odluku kojom je taj dan proglašen i Danom grada.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović položio je vence na spomenik Večna vatra.

“Čestitam ovaj dan građanima Sarajeva. Dan kada je grad oslobođen, ponovo napadnut i kada je potvrdio svoju spremnost da odbrani slobodu i ono što je duh Sarajeva, a to je odbranjeno. Sarajevo je danas kreativan, jak grad na koji svi treba da budemo ponosni”, rekao je Izetbegović.

Podsećajući na 6. april 1992. godine, kada je glavni grad BiH opkoljen, Izetbegović je rekao da je to ujedno i dan kada su Sarajlije potvrdile da nema sile koja je u stanju da pokore duh grada.

“Skoro je neverovatno kakva je to bila herojska borba u kojoj su se suprostavili brutalnoj sili. Juče sam se sreo sa specijalcima odreda Bosna koji su uz hrabre momke Sarajeva bili ta udarna pesnica, oni su zaustavili na par mesta agresore, da ohrabre građane Sarajeva. Sarajevo je pobedilo i Sarajevo će ponovo pobediti, vratiće svoj stari duh, ujediniće se ovaj grad ponovo, biće to Sarajevo, najljepše koje pamtimo iz djetinjstva”, poručio je Izetbegović.

izvor: N1

Exit mobile version