Naslovna Vijesti Svijet Seriju napada za EURO 2016 planirao Francuz, ne islamisti!

Seriju napada za EURO 2016 planirao Francuz, ne islamisti!

Ukrajinska obaveštajna služba je saopštila da je sprečila 15 terorističkih napada planiranih za Evropsko prvenstvo u fudbalu u Francuskoj.

Agenti SBU uhapsili su na granici sa Poljskom državljanina Francuske, koji je kod sebe imao više od 100 kilograma eksploziva i arsenal oružja.

Iako su mediji spekulisali da je ta osoba povezana sa islamističkim ekstremistima, BBC javlja da je u pitanju 25-godišnji Francuz Gregoar Moto, za koga Gardijan piše da je “ultra-nacionalista”.

Kako se navodi, on je planirao niz napada pred početak EP u fudbalu i tokom samog turnira, a mete su bile džamija, sinagoga, mostovi, zgrade državne uprave, železnica i infrastruktura.

Prvi čovek ukrajinskog SBU Vasil Hricak rekao je da je planirana serija bombaških napada u kojima bi objekti bili dizani u vazduh.

“Naši operativci su uspeli da spreče seriju 15 napada, planiranih u Francuskoj za period pre Evropskog prvenstva i tokom takmičenja, koje počinje 10. juna. Veliki broj agenata je učestvovao u opsežnoj akciji”, saopšteno je.

Osumnjičeni je terorističke napade pripremao kao “vid odmazde prema Francuskoj”.

“Francuz ima negativne stavove o državnoj politici prema migrantima, širenju islama i globalizaciji. Rekao je da želi da izvrši napade kao znak protesta”, saopšteno je iz SBU.

Hapšenje je izvedeno 21. maja, a iako su ukrajinski obaveštajci želeli da ne otkrivaju detalje javnosti, nakon izveštaja medija o hapšenju proteklog vikenda, doneta je odluka da se otkriju neke pojedinosti, kao i snimak samog hapšenja.

Kako je objasnio šef ukrajinske agencije, osumnjičeni je privukao pažnju prošle godine kada je na istoku Ukrajine pokušao da uspostavi veze sa vojnim strukturama kroz volontiranje.

“Tada mu je prodato deaktivirano oružje, istraga se nastavila i on je praćen od decembra”, saopšteno je.

Moto je u kombiju pokušao da do Francuske preveze 125 kilograma eksploziva, pet automatskih pušaka, dva raketna bacača i drugo oružje. Agenti su ga snimali skrivenim kamera, a zatim su ga uhapsili.

Sa njim je bila još jedna osoba, ali informacije o njoj nisu objavljene. Policija je pretresla i Motoovu kuću u Francuskoj.

Terorističke pretnje pred Evropsko prvenstvo su jedna od glavnih briga francukih vlasti, koje su angažovale 90.000 ljudi da brinu o bezbednosti tokom turnira koji će trajati mesec dana, a prva utakmica se igra u petak.

Ranije je objavljeno da teroristi Islamske države planiraju napad na utakmicu Rusija – Engleska u Marseju.

izvor: B92

Exit mobile version