Naslovna Vijesti Svijet Severna Koreja testirala hidrogensku bombu

Severna Koreja testirala hidrogensku bombu

North Korean leader Kim Jong Un gives field guidance at the Sci-Tech Complex, in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang October 28, 2015. REUTERS/KCNA ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO THIRD PARTY SALES.

Severna Koreja je objavila da je u sredu ujutro uspešno testirala hidrogenske bombe.

Vest o uspešnom testiranju hidrogenske bombe severnokorejska televizija je objavila nekoliko sati nakon što su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres magnitude 5,1 u blizini severnokorejskog kompleksa za ispititivanje nuklearnog oružja.

“Severna Koreja će nastaviti da jača svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od neprijateljskih politika Sjedinjenih Američkih Država”, navedeno je u izjavi.

Severna Koreja je takođe poručila da je odgovorna nuklearna država i obećala da svoja nuklearna oružja neće koristiti ako se ne narušava njen suverenitet te da svoju nuklearnu tehnologiju neće prenositi drugima.

Ovo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Severnoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njenih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava.

Severnokorejski lider Kim Džong Un je prošlog meseca izjavio da je njegova zemlja, koja poseduje nuklearno oružje, proizvela hidrogensku bombu.

“Severna Koreja je već od ranije moćna država s nuklearnim oružjem koja je spremna da aktivira atomsku i hidrogensku bombu u pouzdanoj odbrani svog suvereniteta”, rekao je Kim Džong Un prilikom obilaska vojne baze.

Severna Koreja je tri puta ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije – 2006, 2009. i 2013. Zbog tih eksperimenata je više puta dobila međunarodne sankcije.

Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju.

Svetske agencije izvestile o potresu

Više centara za praćenje seizmičkih aktivnosti u sredu je zabeležilo potres u blizini severnokorejskog kompleksa za ispitivanja nuklearnog oružja, izvestile su agencije navodeći kako se pretpostavlja da je potres verojatno izazvan ljudskim delovanjem.

Geološka služba SAD-a izvestila je da je u sredu zabeležila potres magnitude 5,1. Južna Koreja je objavila da se potres dogodio oko 50 kilometara od kompleksa gde je Severna Koreja i ranije obavljala ispitivanja nuklearnog oružja, javila je južnokorejska agencija Yonhap.

Kineska državna novinska agencija Xinhua je prenela da je u sredu na području Severne Koreje detektovan potres magnitude 4,9. Xinhua je, pozivajući se na kinesku agenciju za potrese, izvestila da je potres zabeležen u sredu u 9.30 sati po lokalnom vremenu, te da je moguće da je reč o eksploziji.

izvor: N1

Exit mobile version