Naslovna Mobile Auto Smena generacija: Posle 7 godina, dolazi nova Panamera

Smena generacija: Posle 7 godina, dolazi nova Panamera

Poslednji primerak Porsche Panamere prve generacije izašao je iz fabrike u Lajpcigu, uoči početka proizvodnje njegovog naslednika.

U proizvodni program nemačke kompanije Panamera je ušla u aprilu 2009, a tokom sedam godina sa fabričkih traka pogona u Lajpcigu sišlo je 164.503 ovih automobila. Poslednja je bila plava Panamera GTS sa fotografija.

U vreme kada se pojavila, Panamera je, kao atipičan automobil za kompaniju Porsche, izazvala podeljene reakcije publike, baš kao i SUV Cayenne nekoliko godina ranije. Mnogi fanovi Porschea smatrali su da je na delu dalje narušavanje reputacije brenda, koji je decenjama bio prepoznatljiv po sportskim modelima.

2118457157c69ab4e4cee917425034_v4_big

Ipak, Panamera je brzo pronašla put do kupaca čirom sveta, a najpopularnija je bila u Sjedinjenim Državama i Kini, gde je završila polovina od svih proizvedenih vozila.

Inače, prva generacija nije se u potpunosti izrađivala u Lajpcigu. “Školjka” je pravljena i Volkswagenovoj fabrici u Hanoveru, a sklapanje sa ostalim komponentama obavljano je u Lajpcigu.

Naslednik, koji je predstavljen u junu 2016, u celosti će se proizvoditi u Lajpcigu, uz modele Macan i Cayenne.

Iako je dizajnerski evoluirala iz prethodnika, druga generacija je mehanički sasvim novi automobil. Zasnovana je na novoj MSB mehaničkoj platformi, a u ovom modelu debituje i twin-turbo V8 motor, koji će se najpre naći u Panameri, da bi se kasnije koristio i u nekim drugim vozilima VW grupacije.

Panamera 2 svetsku sajamsku premijeru imaće na predstojećem pariskom salonu automobila, a do kraja 2016. godine stiže i u prodajne salone.

izvor: B92

Exit mobile version