Naslovna Vijesti Svijet Španski poslanici apelovali na priznanje Palestine

Španski poslanici apelovali na priznanje Palestine

Španski poslanici su danas apelovali na svoju vladu da prizna Palestinu kao državu, ali samo kada Palestinci i Izraelci pregovorima nađu rešenje za decenijski sukob. Simboličnu inicijativu, poput one u Velikoj Britaniji i Irskoj, podržale su sve političke grupe u donjem domu parlamenta, preneo je Rojters.

Vladajuća Narodna partija je, međutim, ublažila tekst rezolucije zbog jutrošnjeg napada na sinagogu u Jerusalimu u kome je ubijeno petoro Jevreja.

Tekst dokumenta su predložili opozicioni socijalisti i u njemu je najpre iznet apel na priznanje Palestine momentalno, što je razljutilo izraelsku vladu.

Beatriz Rodrigez Samones iz te partije, koja ima apsuolutnu većinu u donjem domu, rekla je tokom diskusije da njena partija neće podržaati unilateralno priznanje palestinske države u ”vreme intenzivnog bola Izraela”. “Nije pravo vreme da se traži unilateralno priznanje. Mir i mirna kohabitacija između dve države su cilj. Metod su pregovori”, objasnila je ona.

U tekstu koji je usvojen je navedeno da “parlament apeluje na vladu da prizna palestinsku državu… To priznanje trebalo bi da bude posledica procesa pregovora između strana koji garantuje mir i bezbendost za obe, poštuje prava građana i regionalnu stabilnost”.

Šef diplomatije Hoze Manuel Garsija – Margalo, jedini član španske vlade koji je prisustvovao debati, rekao je da je vlada sada posvećena zalaganju za dijalog izmedu dve strane, koji će doneti mir, stabilnost i napredak regionu koji je patio dugo vremena. On je takođe pozvao EU da zauzme koordinisani pristup tome.

Francuska ima u izgledu svoju neobavezujuću rezoluciju ovog meseca, nakon sto je švedska vlada levog centra zvanično priznala Palestinu, pošto je inagurisana u oktobru.

Svi ti potezi odraz su frustracije u EU zbog širenja jevrejskih naselja na zemlji na kojoj Palestinci nameravaju da proglase svoju državu. Šefica diplomatije EU Federika Mogerini rekla je da je blok od 28 zemalja diskutovao u ponedeljak na nivou ministara kako bi mogao da počne pozitivan proces s Izraelcima i Palestincima da ponovo pokrenu mirovne pregovore.

Sandzakhaber / izvor: tanjug

Exit mobile version