Naslovna Vijesti Srbija otvara prva poglavlja u pregovorima o članstvu u EU

Srbija otvara prva poglavlja u pregovorima o članstvu u EU

Beograd, 25. septembra 2015.- Evropski komesar za susedsku politiku i prosirenje Johanes Han (L) rukuje se sa premijerom Srbije Aleksandrom Vucicem (D).Srbija moze da se osloni na Evropsku uniju, porucio je danas evropski komesar za susedsku politiku i prosirenje Johanes Han i dodao da su evropski zvanicnici u stalnom kontaktu sa vlastiama u Beogradu i Zagrebu, kako bi se problem zatvaranja granica resio sto pre.On je na zajednickoj konferenciji za novinare sa srpskim premijerom Aleksandrom Vucicem rekao da je zahvalan srpskom stanovnistvu na darezljivosti prema izbeglicama.FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIC/ nr

Srbija danas, gotovo dve godine nakon formalnog pokretanja pristupnih pregovora sa EU, otvara dva od ukupno 35 poglavlja u pregovorima o članstvu u EU.

Na Međuvladinoj konferenciji večeras u Briselu biće otvorena poglavlja 35 o normalizaciji odnosa sa Prištinom i 32 o finansijskoj kontroli, a dve strane, Srbija i EU, razmeniće pregovaračke pozicije.

Na sastanku učestvuju delegacija Srbije – premijer Aleksandar Vučić, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministarka za ervopske integracije Jadranka Joskimović, predstavnici Evropske komisije – šef diplomatije Luksemburga, predsedavajućeg EU Žan Aselborn, visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar Johanes Han, kao i predstavnici 28 zemalja članica.

Evropski komesar Johanes Han rekao je da otvaranjem poglavlja o pridruživanju Evropskoj uniji Srbija postaje stabilnija, više deo EU i privlačnija za strane investicije. Dodao da je prilikom prošlonedeljnog boravka u Beogradu i premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao da su za otvaranje poglavlja u pregovorim zaintresovane strane kompanije i investitori poput Koreje.

Kako je agenciji Beta rečeno u izvorima EU, Komitet stalnih predstavnika, ambasadora članica EU u potpunosti je usaglasio polazišta za poglavlja 32 i 35 koja će biti otvorena.

Procedura pregovora za Srbiju najsličnija je onoj koja se primenjuje za Crnu Goru, budući da je za ove dve zemlje uvedeno pravilo da se poglavlja 23 i 24, o pravosuđu, bezbednosti i ljudskim pravima otvaraju među prvima, zatvaraju među poslednjima i da eventualni zastoj u ta dva poglavlja može uticati na celokupan tok pregovora.

Srbija, međutim, ima dodatnu specifičnost, a to je poglavlje 35 u kojem se prati normalizacija odnosa sa Prištinom i koje će za Srbiju imati isti značaj kao i poglavlja 23 i 24 Ta poglavlja bi, kako se očekuje i u Briselu i u Beogradu, trebalo da budu otvorena u prvoj polovini 2016.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić izjavili su uoči otvaranja prvih poglavlja da je srpska strana “apsolutno spremna” i da želi da završi pregovore do kraja 2019.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su u fazi skrininga bili saglasni da su srpske vlasti dobro pripremljene i da je srpska državna uprava sposobna da iznese teret dugih i zahtevnih pregovora.

Dužinu pregovora teško je, međutim, predvideti jer zavisi od spremnosti same zemlje, usklađenosti sa EU, brzine ispunjavanja postavljenih uslova za otvaranje ili zatvaranje poglavlja, ali i od eventualnih bilateralnih sporenja sa nekom članicom EU koja može da blokira tok pregovora pošto o svakom novom koraku odlučuju sve članice.

izvor: N1

Exit mobile version