Naslovna Featured Istaknuto STANOVNICI ISTANBULA PRVOG VIKENDA BEZ POLICIJSKOG ČASA ZABORAVILI NA MERE

STANOVNICI ISTANBULA PRVOG VIKENDA BEZ POLICIJSKOG ČASA ZABORAVILI NA MERE

An empty road leading to Istanbul Airport, Sunday, April 19, 2020, on the second day of the two-day curfew declared by Turkey's government in an attempt to control the spread of coronavirus. (AP Photo/Mehmet Guzel)

Stanovnici Istanbula su prvog vikenda bez policijskog časa pohrlili na gradske obale i u parkove bez maski i držanja distance, što je izazvalo kritiku ministra zdravlja koji je upozorio da pandemija kovid-19 i dalje predstavlja pretnju.

Ministar zdravlja Fahretin Koča je poručio na Tviteru “nemojmo da se previše normalizujemo” i pozvao ljude da nose maske i drže distancu.

Restorani, kafići, teretane, parkovi, plaže i muzeji ponovo su počeli da rade u ponedeljak, posle više od dvomesečne pauze, a uspostavljeni su i domaći letovi.

U Turskoj je od početka izbijanja pandemije umrlo 4.669 ljudi i 169.218 je zaraženo.

Odluku Ministarstva unutrašnjih poslova da policijski čas ostane na snazi i tokom ovog vikenda u 15 provincija, uključujući Istanbul, u petak je ukinuo predsednik Redžep Tajip Erdogan.

“Komentari koje smo dobili od građana podstakli su nas da tu odluku ponovo razmotrimo”, napisao je Erdogan na Tviteru i time objavio povlačenje sporne uredbe.

Umesto uvođenja policijskog časa on je građanima poručio da nose zaštitne maske i pridržavaju se fizičke distance.

“Nismo želeli da se posle dva i po meseca, kada je život počeo da se vraća u normalu, naši sugrađani ponovo suočavaju sa novim poteškoćama”, napisao je turski predsednik.

Ljudima starijim od 65 godina i maloletnicima još uvek je zabranjeno da napuštaju svoje domove osim u određeno vreme tokom nedelje.

Exit mobile version