Naslovna Vijesti Strani mediji: Ishod izbora može da promijeni evropski put Crne Gore

Strani mediji: Ishod izbora može da promijeni evropski put Crne Gore

-crna-gora:-dve-osobe-preminule,-67-novoobolelih

Inostrani mediji posvetili su značajnu pažnju crnogorskim izborima. Oni navode da se čekaju zvanični rezultati, ali da se vodi tijesna borba između pro-zapadnog i pro-srpskog odnosno pro-ruskog bloka.

Strana štampa spekuliše o mogućoj promjeni pro-evropskog kursa Crne Gore, ukoliko opozicioni blok odnese prevagu.

Njemački list Zeit piše da je nakon 30 godina na vlasti pro-zapadni DPS u tijesnoj situaciji sa pro-ruskom koalicijom koja je dobila sličan broj glasova na parlamentarnim izborima.

Demokratska partija socijalista, koja je vladala u Crnoj Gori skoro trideset godina, i pro-srpska odnosno pro-ruska opozicija, su skoro izjednačeni nakon parlamentarnih izbora, navodi Zait.

Koje snage će voditi zemlju na jadranskoj obali zavisi od toga koje koalicije će moći da budu oformljene, ocijenjuje ovaj njemački medij.

Associated press navodi da su pro-srpske i pro-ruske opozicione grupe proglasile pobjedu protiv vladajuće pro-zapadne partije, na napetim parlamentarnim izborima na kojima, kako ocijenjuje ova američka agencija, može da se promijeni trenutni ( evro- atlantski) kurs “male balkanske države”.

Nezvanični podaci ukazuju da dvije strane vode tijesnu borbu, mada ima indicija da opozicija ima veće šanse da napravi koaliciju…

U analizi agencije Rojters spekuliše se da bi pro-srpska vlada mogla da približi državu Rusiji i Srbiji.

Rojters podsjeća, da su političari iz DF bili umiješani u neuspjelu zavjeru tokom izbornog dana 2016, koju su kreirali ruski agenti i grupa srpskih nacionalista sa ciljem obaranja vlasti i atentata na Đukanovića, koji je tada bio premijer, kao i da zaustavljanja pristupanje države u NATO.

Svi strani mediji naglašavaju veliku izlaznost koja je pratila ove izbore.

Exit mobile version