Naslovna Vijesti Stručnjaci EU procenjuju napredak Kosova ka ukidanju viza

Stručnjaci EU procenjuju napredak Kosova ka ukidanju viza

Stručnjaci Evropske unije koji treba da procene napredak u ostvarivanju preostalih osam kriterijuma za ispunjenje uslova za viznu liberalizaciju, započeli su dvodnevnu posetu Kosovu.

U Prištini su četiri predstavnika Evropske komisije, i po jedan predstavnik iz Francuske, Švedske, Slovenije i Belgije.

Evropska komisija je 18. decembra objavila poslednji izveštaj o procesu liberalizacije viza za građane Kosova u kojem je konstatovano da je od 95 kriterijuma Kosovo u celosti ispunilo 87, dok je osam kriterijuma delimično ispunjeno.

U tom izveštaju su izneta četiri ključna kriterijuma koja treba ispuniti – obezbeđivanje dovoljnog broja sudija za teška krivična dela u osnovnim sudovima, stvaranje istorija istraga sudskih presuda i donošenje odluka o oduzimanju imovine u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala.

Ključni kriterijum je i obezbeđivanje operativne nezavisnosti Organa za razmatranje javnih nabavki i dokaz da su zakonodavstvo i procedure u javnim nabavkama promenjene.

Skupština Kosova u utorak nije izglasala nove članove Organa za razmatranje javnih nabavki, čime je direktno uticala da se taj kriterijum ne ispuni.

Ta odluka je izazvala nezadovoljstvo predsednice Kosova Atifete Jahjaga i specijalnog izaslanika EU na Kosovu Samuela Žbogara.

Evropska komisija je ranije navela da će pratiti i napredak u ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, troškove za proces reintegracije onih koji se vraćaju iz zapadnoevropskih zemalja kao i obezbeđivanje objekta za smeštaj i finansijsku nezavisnost ombudsmana Kosova.

Izveštaj misije prethodiće poseti komesara za imigracije i unutrašnje poslove Dimitrisa Avramopulosa koji će do kraja meseca doći na Kosovo i objaviti da li je Kosovo ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza.

Avramopulos je, kako su javili prištinski mediji, izjavio da će u trenutku kada Kosovo ispuni uslove Evropskoj komisiji biti predloženo da donese odluku o liberalizaciji viza za građane Kosova.

izvor: N1

Exit mobile version