Naslovna Vijesti Ekonomija Struja u Evropi sve jeftinija, a u Srbiji?

Struja u Evropi sve jeftinija, a u Srbiji?

Beograd je dobio berzu struje. Prvog dana utvrđena je referentna cena od 23,83 evra po megavatu. Takođe, ponovljeno je i da cena struje za građane neće porasti od 1. maja, kao što je bilo predviđeno sporazumom sa MMF-om.

Struja je u Evropi sve jeftinija, pa ni građani Srbije ne treba da očekuju poskupljenje, kažu u Vladi.

Iz iste te vlade, pred kraj prošle godine u MMF je otišao dokument u kom slovi da od 1. maja struja treba ponovo da poskupi, što je deo plana za restrukturiranje EPS-a.

“Od maja, kao što je bila najava u određenim medijima, sigurno neće biti bilo kakvog povećanja električne energije. Kao što vidite, cena u ovom trenutku na tržištu nije toliko visoka da bi EPS imao široki manevarski prostor za povećanje cene”, kaže ministar energetike Aleksandar Antić.

Prvog dana trgovanja na beogradskoj berzi struje, postignuta je reperna cena od 23,83 evra po megavat času. Iako je to cena koja pre svega zanima kompanije, nije bez uticaja i na građanstvo.

“Daje se mogućnost svim snabdevačima da bolje optimizuju svoj portfelj, kako proizvodni tako i trgovački, a samim tim se daje mogućnost povećanja konkurencije i nadamo se veće ponude za krajnje kupce u Srbiji” , navodi direktor SEEPEX-a Miloš Mladenović .

Ni stručnjaci ne misle da bi struja trebalo da poskupi.

“Imamo žalosno nizak standard ljudi, o tome treba voditi računa. Možda još najvažnije – u avgustu smo već povećali cenu električne energije, pri čemu je kroz akcize veći deo otišao u budžet, a manji Elektroprivredi Srbije”, tvrdi Ljubodrag Savić.

Upravo Elektroprivredi je viša cena potrebna da bi poslovala u plusu. Do kog treba da stigne i racionalnijim poslovanjem, koje osim smanjenja broja radnika pretposatavlja i bolju naplatu. I to ne od građana koliko od privrede.

“A mnogo su veći dugovi naših tajkuna koji su nam nosioci razvoja, koji imaju ili političke ili neke druge veze, ne znam o čemu se radi. Ali država iz nekog razloga toleriše da oni godinama ne plaćaju, a troše”, dodaje Savić.

izvor: N1

Exit mobile version