Naslovna HRONIKA Sud u Turskoj produžio pritvor sedmorici okrivljenih za ubistvo Vukotića

Sud u Turskoj produžio pritvor sedmorici okrivljenih za ubistvo Vukotića

sud-u-turskoj-produzio-pritvor-sedmorici-okrivljenih-za-ubistvo-vukotica

PODGORICA – Sud u Turskoj produžio je pritvor sedmorici okrivljenih za učešće u ubistvu navodnog vođe “skaljarskog klana” Jovana Vukotića, prošle godine u Istanbulu.

Reč je o Radoju Živkoviću, Zdravku Perunoviću, Jakupu Doganu, Elanuru Tuni, Emirdžanu Šumeru, Emreu Karagaču i Furkanu Ješilu.

Portal RTCG prenosi pisanje turskog portala Birgun da je deo okrivljenih već pušten na uslovnu slobodu pod merama zabrane napuštanje zemlje i obaveznog prijavljivanja policiji.

Konkretno, navode, optuživani “kavčanin” Milan Vujotić i još troje turskih državljana pušteni su da se da brane sa slobode. Međutim, odlukom suda Perunović i Živković ostaju iza rešetaka.

Podsećaju da je prošle godine Ministarstvo pravde Crne Gore potvrdilo da će zatražiti izručenje Perunovića i Živkovića od Turske, iako im se tamo sudi.

“Nadležni organi Crne Gore će, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i međunarodnim ugovorima koji regulišu izručenje okrivljenih i osuđenih lica, tražiti izručenje lica koja se potražuju radi vođenja krivičnih postupaka pred pravosudnim organima Crne Gore, bez obzira na to da li se protiv njih (u državama gde se nalaze) vode krivični postupci”, saopšteno je tada iz crnogorskog Ministarstva pravde.

Zdravko Perunović i Radoje Živković poznati su od ranije crnogorskim istražnim organima, ali i javnosti.

Ukupno 16 osoba osumnjičeno je da je učestvovalo u likvidaciji Vukotića, a od toga četvoro se nalazi na slobodi nakon poslednjeg suđenja u Turskoj.

Podgoričanin Milan Vujotić, za koga pojedini mediji navode da je istaknuti član “kavačkog klana”, nalazio se u kućnom pritvoru, a kako prenose turski mediji, veće suda donelo je rešenje o ukidanju s tim što mu je određena zabrana putovanja i napuštanja zemlje, uz obavezno javljanje policiji.

Jovan Vukotić ubijen je u septembru prošle godine u četvrti Šišli u Istanbulu kada su na njega napadači, sa motocikla, pucali dok se nalazio u kolima sa svojom partnerkom i detetom na putu ka šoping centru. Posle ubistva, usledila je velika akcija turske policije.

U toj akciji, uhapšen je i Radoje Živković, blizak rođak i saradnik Radoja Zvicera, optuženog šefa “kavačkog klana”. Ovo ubistvo bilo je samo jedno u nizu surovih likvidacija u ratu klanova, koji besni od 2014. godine i u kojem je ubijeno nekoliko desetina pripadnika iz većine zemalja regiona.

Portal RTCG podseća da su neka ubistva u sukobu dva klana viđena i u Austriji, Grčkoj, Hrvatskoj.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version