Naslovna Vijesti Švedski premijer večeras u Beogradu

Švedski premijer večeras u Beogradu

Stefen Lofven prvi je predsjednik Vlade Švedske koji posjećuje Srbiju za posljednje više od četiri decenije.

Švedski premijer Stefan Lofven, koji će u ponedjeljak navečer doputovati u Srbiju, prvi je predsjednik Vlade ove skandinavske države koji posjećuje Beograd za posljednje više od četiri decenije.

Posljednji premijer Švedske koji je boravio u Beogradu, u martu 1975. godine, bio je Olof Palme.

Lofvenova posjeta Srbiji je bilateralna i nije dio neke šire regionalne turneje, prenosi Tanjug.

On će u utorak prije podne razgovarati sa svojim domaćinom, premijerom Aleksandrom Vučićem, a glavne teme bit će evropske integracije Srbije i, prije svega, ekonomska saradnja dvije zemlje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić posjetio je Švedsku u februaru prošle godine, kada je, sa Srpsko-švedskog poslovnog foruma pozvao tamošnje kompanije da ulažu u Srbiju, jer je Srbiji je potrebno njihovo iskustvo i podrška u jačanju konkurentnosti privrede i poboljšanju privrednog ambijenta.

Tom prilikom potpisan je Memorandum o razumijevanju, kojim je postavljen okvir za saradnju i zajedničke aktivnosti na unapređenju ženskog preduzetništva, poslovanje u sektoru zelenih tehnologija u cilju razvoja održive industrijske proizvodnje, jačanje privatnog sektora, posebno u oblasti trgovine, kao i podrška razvoju arbitražnog rješavanja privrednih sporova.

Podrška eurointegracijama

Lofven je, uoči posjete Beogradu, izjavio da je Švedska uvijek snažno podržavala evropski put Srbije i zapadnog Balkana i da će to raditi i ubuduće.

Lofven je u intervjuu za beogradsku Politiku istakao i da Švedska i Srbija imaju odlične bilateralne odnose i da postoji veliki potencijal za povećanje trgovine i jačanje ekonomskih odnosa.

“Uvjereni smo da kredibilan proces proširenja EU ostaje najmoćniji instrument za demokratski, ekonomski i miran razvoj regiona”, rekao je Lofven.

On je istakao i da “nastavak opredijeljenosti zemalja kandidata za članstvo u EU potvrđuje opšte vjerovanje među članicama EU da smo zajedno jači”.

“Švedska je uvijek snažno podržavala put Srbije i zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji i nastavit će podržavati zemlje kandidate u reformskim naporima”, rekao je švedski premijer, prenosi Beta.

Koaliciona vlada

Lofven (1957) je socijaldemokrata, a u podmladak Švedske socijaldemokratske partije stupio je sa samo 13 godina.

Podigla ga je starateljska porodica, pošto je ostao bez roditelja.

Kao zavarivač, značajno se angažirao u sindikatu.

Godinu dana nakon što je postao predsjednik metalskog sindikata ušao je u Izvršni odbor stranke, a na njeno čelo stao je u januaru 2012. godine.

Na izborima u Švedskoj, koji su uslijedili dvije godine kasnije, socijaldemokrati su osvojili najviše glasova, ali ne i dovoljno da sami formiraju vladu, pa je Lofven premijer manjinske koalicione vlade u kojoj je i Zelena partija.

Exit mobile version