Naslovna Vijesti Ekonomija Svetska banka 24. marta odobrava Srbiji kredit

Svetska banka 24. marta odobrava Srbiji kredit

Svetska banka će Srbiji 24. marta odobriti kredit od 100 miliona dolara kao podršku budžetu Srbije za rešavanje pitanja preduzeća u restrukturiranju, najavio je danas direktor Kancelarije te banke u Srbiji Toni Verhejn.

On je najavio da će do kraja ove godine biti odobrena i druga tranša tog kredita u istom iznosu od 100 miliona dolara namenjena za privatizaciju preduzeća u restrukturiranju.

Ukupna kreditna podrška SB Srbiji u ovoj godini biće 400 miliona dolara.

Verhejn je najavio da će do kraja 2015. SB sa 200 miliona dolara kredita podržati i korporativizaciju i finansijsku konsolidaciju velikih državnih preduzeća, kao što su EPS, železnice Srbije i Srbijagas.
On je novinarima u Beogradu objasnio da se tu radi o trogodišnjem programu sređivanja stanja u tim preduzećima i da će se 2016. nastaviti taj program.
Verhejn je ukazao da veoma hitno treba rešavati pitanje preduzeća u restruktiranju, jer su ona prethodnih godina koštala poreske obveznike Srbije nekoliko milijardi evra, a samo 2013. za podršku tim preduzećima država je izdvojila 600 miliona evra.

On je rekao da je Srbija programom sa MMF – om jasno preuzela obavezu da neće više subvencionisati ta preduzeća i dodao ako bi se nastavilo sa tom podrškom program Srbije sa MMF – om bi bio narušen.

izvor: n1

Exit mobile version