Naslovna Sport Fudbal Svetska fudbalska legenda sa obala Jošanice

Svetska fudbalska legenda sa obala Jošanice

Da je Novi Pazar grad fudbala najbolje govore ljudi iz tog grada, koji su dali veliki  doprinos evropskom i svetskom fudbalu. Najviše od svih pazarskih asova dao je čuveni Duce. Abdulah Duce Gegić. Veliko ime iz male čaršije ostavilo je dubok trag a nekima i trasirao staze fudbalske. 


Rođen je u Novom Pazaru, 19. marta davne 1924. Važeo je za istaknutog jugoslovenskog fudbalskog stručnjaka, trener i selektor.
Gegić je od rane mladosti, od svoga oca Ibre novopazarskog prodavca sveća, nasledio svakodnevni rad, što je u životu i primenjivao. Bio je poliglota, lako je komunicirao sa okolinom. Magistrirao je ekonomiju, a u fudbalu je radio kao teoretičar i pradgog nazivajući sebe „trener istraživač“. I kako to u životu obično biva obasipan je priznanjima najznačajnih fudbalskih institucija za stručno-pedagošku aktivnost afirmisanu tokom trenerskog dokazivanja u Kosovskoj Mitrovici, Nišu, Negotinu, Boru, Novom Sadu, Sarajevu, Beogradu ali ne i u svojoj grudi… No ipak po njegovom imenu zove se priznanje za životno delo koje svake godine dodeljuje Sportski savez Novog Pazara. I to je nešto…


Rezultatsku kulminaciju doživeo je 1966. godine. U borbi za finale Kupa evropskih šampiona Partizan je pod njegovim vođstvom eliminisao Nant, Verder, Spartu Prag i Mančester junajed, ali je u finalu Kupa evropskih šampiona u Briselu zaustavljen od Real Madrida rezultatom 1:2. To je bio antologijski sastav neprevaziđenih „Partizanovih beba“: Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Kovačević, Bajić, Hasanagić, Galić i Pirmajer.

Uz klupske uspehe, Gegić je 1965. godine bio član četvoročlane selektorske komisije sa Tirnanićem, Antolkovićem i Miljanićem.


Pre skoro pola veka trasirao je put turskom fudbalu, ostavljajući neizbrisiv trag u Fenerbahčeu, Bešiktašu i Bursi, a najduže se zadržao na poziciji savetnika turskog fudbalskog saveza i šefa katedre za fudbal na istanbulskom Fakultetu za fizičku kulturu. Ceneći njegov rad tribina stadiona u Bursi nazvana je po njemu. 

Poštovao je kolege i nesebično je prenosio ogromno znanje i iskustvo što je nedavno učinio u Dardaneliju, na originalnoj promociji „Fabričkog sistema pri stvaranju fudbalera sutrašnjice“ o čemu je nameravao da upozna zvaničnike u Partizanu, Vojvodini, Novom Sadu, ali ga je smrt zaustavila.

Preminuo je 21. Juna 2008. godine od posledica moždanog udara u Kliničkom cenru u Novom Sadu.

Umro je baš na veče kada je njegov učenik turski selektor Fatih Terim, postigao najveći uspeh turskog fudbala sa Fudbalskom reprezentacijom Turske plasirajući se u polufinale Evropskog prvenstva 2008..

Exit mobile version