Naslovna HRONIKA Tandir sa Zindovićem obilježio godišnjicu “oslobađanja” Prijepolja od Turaka

Tandir sa Zindovićem obilježio godišnjicu “oslobađanja” Prijepolja od Turaka

Predstavnici vlasti opštine Prijepolje, predvođeni predsjednikom Dragoljubom Zindovićem, položili su danas vijenac na spomen obilježje u centru grada podignuto u znak sjećanja na stradale u ratovima od 1912. do 1918. godine.
Polaganju vijenaca prisustvovao je i Samir Tandir, predsjednik Opštinskog odbora Stranke pravde i pomirenja (SPP) u Prijepolju.
Kako prenosi list Polimlje na svojoj internet stranici, povod je bila stogodišnjica završetka Velikog rata i ulazak Druge armije u Prijepolje pod komandom vojvode Stepe Stepanovića, što je označilo i konačno “oslobođenje ovog prostora od okupacije”.

Petnaestog septembra 1918. godine srpska vojska, nakon albanske golgote i oporavka na Krfu, probila je Solunski front i za samo mjesec i po dana, oslobodila Srbiju. U nebranjeno Prijepolje, bez ispaljenog metka, 31. oktobra 1918. godine ušli su oslobodioci Druge armije, pod komandom vojvode Stepe Stepanovića, piše list Polimlje.
U prigodnom obraćanju, predsjednik opštine Dragoljub Zindović podsetio je na golgotu kroz koju je prošla srpska vojska i srpski narod tokom četiri godine najstrašnijeg rata do tada, koji je odnio milionske žrtve, a Srbiju označio na mapi kao poprište najvećeg stradanja u Velikom ratu.

Izvor Sandžačke

Exit mobile version