Naslovna Vijesti Svijet Tramp pobednik na istočnoj obali

Tramp pobednik na istočnoj obali

Milijarder Donald Tramp pobednik je pet republikanskih predizbora u utorak na američkoj istočnoj obali.

Tramp je osvojio većinu republikanskih glasova u Merilendu, Pensilvaniji, Delaveru, Konektikatu i Rode Ajlandu, predviđaju američki mediji. Delimični rezultati govore o sjajnoj pobedi, s više od 50 posto glasova.

Kandidat demokratka Hilari Klinton je pak pobedila u Merilendu, Pensilvaniji i Delaveru u utrci sa suparnikom, senatorom Vermonta Bernijem Sandersom. Rezultati iz druge dve država još nisu poznati.

Ove pobede če im omogućiti da povećaju prednost u trci na delegate za stranačku nominaciju. Nakon ovih izbora u utorak, dodeliće se tri četvrtine delegata.

Rezultati pokazuju da je, barem u ovih pet država, propala protivofanziva republikanskih snaga koje su se usprotivile Trampu.

Trampu je sada važno ne samo da pobedi na preostalih deset predizbora, nego i da ostvari jako dobar rezultat. Mora da dobije još 58 posto delegata da bi dostigao brojku od 1.237 i neosporno osvojio nominaciju (do utorka je imao 846 delegata).

S tri pobede u utorak, Klintonova je korak bliže demokratskoj nominaciji za američke predsedničke izbore, po predviđanju američkih medija.

Sanders priznaje da su mu izgledi slabi, ali ne želi da se povuče iz trke, jer su 7. juna predizbori u Kaliforniji, najvažniji u godini po broju delegata.

izvor: N1

Exit mobile version