Naslovna Vijesti Svijet Tri razloga zašto Pentagon ne veruje da je odgovoran

Tri razloga zašto Pentagon ne veruje da je odgovoran

Kako prenosi Vašington post, zvaničnici Pentagona veruju da su Srbe otele lokalne kriminalne grupe koje su ih i ubile, a potom pokušale da se “izvuku” za njihovu smrt. „Nema nikakvih pokazatelja da ih je bila otela Islamska država“, kazao je neimenovani zvaničnik Pentagona.

Citirajući vojnog zvaničnika koji je želeo da ostane anoniman, Vašington post navodi da je prvi razlog taj što oni koji su stigli prvi na mesto bombardovanja kako bi povređene prevezli u bolnicu nisu izvestili da su na licu mesta zatekli ranjene ili mrtve civile.

Kao drugi razlog navodi se taj što se na fotografijama tela ubijenih Srba koje su se pojavile na Internetu ne može videti da su one napravljene na mestu bombardovanja, a na osnovu njih se ne može ni zaključiti da su Slađana Stanković i Jovica Stepić uopšte stradali od ovakve vrste napada.

„Stanje posmrtnih ostataka nije u saglasnosti sa stanjem da su ubijeni u vazdušnom napadu ovog obima i intenziteta“, kazao je zvaničnik Pentagona.

Umesto toga, američki zvaničnici veruju da su srpske diplomate već bile ubijene i da su njihova tela možda već bila čak u Tripoliju kada se napad dogodio. Ovaj list podseća da su se toga dana u javnosti pojavile fotografije dva sanduka, u kojima su bila tela srpskih diplomata, uz navode da su dopremljena do Tripolija.

Takođe, Amerikanci navode da njih dvoje čak nije ni otela Islamska država već da je to uradila lokalna kriminalna grupa koja je htela da uzme novac za njihov otkup, podsećajući da su i srpski zvaničnici to pomenuli u prvom obraćanju nakon vesti o smrti Stankovićeve i Stepića.

Pentagon je u sredu saopštio da dvoje srpskih državljana koji su stradali prošle nedelje u Libiji verovatno nisu poginuli u američkom bombardovanju u petak čija je meta bio vođa Islamske države u toj zemlji.

Prošle godine je Bela kuća priznala da je vojska SAD-a ubila Vorena Vajnštajna, kidnapovanog američkog humanitarnog radnika u napadu dronom u Pakistanu. Godine 2014. vlada SAD-a platila je više od milion dolara kompenzacije za napad dronom na svadbu u Jemenu, podseća Vašington post.

izvor: N1

Exit mobile version