Naslovna Zabava Tumor, koji je kod ovog momka izazivo plač 1000 puta mesečno, odstranjen...

Tumor, koji je kod ovog momka izazivo plač 1000 puta mesečno, odstranjen laserom

104

Kris Murto iz Sidone, u Arizoni, imao je napade plača još od kad je bio beba, ali su lekari mislili da pati od noćnih strahova.

– Retko je spavao duže od dva sata bez pauze. Probudio bi se uplašen i počeo da plače – seća se njegova majka Maura Murto (59).
Kad je krenuo u obdanište, često bi se uznemirio i ukočio. Delovao je uplašeno, ali to mu se uvek dešavalo kad je spavao.

– Lice bi mu se iskrivilo u grimasu, a niz obraz potekle suza – priča njegova majka.

Lekari su mu otkrili retku vrstu benignog tumora (hamartom hipotalamusa), zbog kojeg je u uzrastu od 12 godina imao čak 350 napada plača mesečno. Podvrgnut je terapiji i ponekad je morao da popije i do 25 tableta dnevno.

Murto kaže da su napadi trajali 15 do 20 sekundi. Godine 1997. majka je tada 13-godišnjem sinu dala korpu s klikerima kako bi brojao svoje noćne napade. Posle svakog napada, stavio bi po kliker u kesu pored kreveta.

– Imao ih je više od 1.000 mesečno – kaže Maura Murto.

Kada je Kris imao pet godina, roditelji su počeli da vode dnevnik napada, koji su se vremenom pogoršavali, ometajući procese mišljenja i sposobnost da uči. Koeficijent inteligencije mu je pao sa 120 na 79 i lekari su rekli roditeljima da on nikada neće moći da živi sam.

– Ruke su mu se tresle, izvrtao je oči tako da su mu se videle beonjače i nije mogao da kontroliše pljuvačku – seća se Maura Murto.

Kris je mogao da bira: ili će uzimati lekove protiv epilepsije, ili će se pridržavati veoma stroge dijete. I jedno i drugo je pomagalo, ali je i dalje imao veliki broj napada.

Danas Murto ima 29 godina i izlečen je zahvaljujući hirurzima Instituta za neurologiju Bolničkog i medicinskog centra “Sent Džozef”, koji su primenili novu, minimalno invazivnu lasersku            tehniku i spalili tumor u njegovom mozgu. Dr Piter Nakadži je primenio novu vrstu hirurgije koja koristi MRI tehnologiju da bi prepoznala tumor i uništila ga. Nakadži je napravio rez od dva    milimetra u Murtovoj lobanji i ubacio laserski kateter.

– Laser blago zagreva hamartom i kuva ga sve dok ga ne ubije. Tkivo odumire i telo apsorbuje rastopljene ćelije – objašnjava hirurg.

Dva meseca nakon operacije Kris i dalje oseća umor, ali i veliko olakšanje. Nada se da će naći posao u oblasti programiranja kompjuterskih igrica.

– Operacija me je promenila. Zaista je divno kada posle 250 napada mesečno odjednom više nemaš nijedan. Posle svih tih godina, najzad mogu da budem nezavisan – kaže on.

  • Gelastički napadi (gelastička epilepsija) podrazumevaju iznenadno pražnjenje energije, obično kroz smeh ili plač. Mogu da budu veoma neprijatni i da dovedu do oštećenja mozga i progresivnog gubitka kognitivnih sposobnosti.
  • Zastrašujući tumor HH tumori predstavljaju  abnormalni skup ćelija na bazi  mozga u okolini hipotalamusa i  pogađaju jednog od 200.000  ljudi.- Te ćelije su kao mali  pejsmejker koji emituje  abnormalne signale i izaziva  retku vrstu gelastičkog napada.  Malo dete može da pukne od  smeha, a u pogledu mu jasno  vidite da nije srećno, to je  prilično zastrašujuće. Kao  kompjuter koji se neprestano  resetuje, možete da zamislite  koliko je to uznemirujuće i  kakav je život tih ljudi –  objašnjava dr Piter Nakadži.

Izvor: blic

Exit mobile version