Naslovna Vijesti Turci potpuno okrenuli situaciju!

Turci potpuno okrenuli situaciju!

Bruto domaći proizvod (BDP) Turske je porastao za 4,0 odsto u 2015. godini u odnosu na godinu dana ranije, premašivši tako očekivanja.

BDP Turske je u poslednja tri meseca prošle godine porastao za 5,7 odsto u odnosu na isti period 2014. godine, što je znatno iznad tržišnih očekivanja, navodi se u saopštenju turske statističke kancelarije, a prenosi agencija Frans pres.

Najnoviji podaci su, kako ocenjuje AFP, dobra vest za tursku vladu, u trenucima kada je ta zemlja pogođena serijom bombaških napada koji ugrožavaju ključni sektor turizma.

Takođe je prisutna zabrinutost oko doslednosti ekonomske politike turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, i oko ekonomskih posledica spora sa Rusijom posle turskog obaranja ruskog vojnog aviona u novembru prošle godine.

“Ekonomija je nastavila da raste u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu, uprkos političkoj neizvesnosti, tenzijama sa Rusijom i rastućem terorizmu”, izjavio je glavni ekonomista kompanije BGC Partners iz Istanbula, Ozgur Altug, dodajući da su ovi podaci potvrdili otpornost turske ekonomije na šokove.

Ekonomske perspektive za 2016. godinu bi, kako ocenjuje Frans pres, mogle biti manje izvesne, pošto je turski sektor turizma pretrpeo veliku štetu nakon niza ovogodišnjih terorističkih napada u Istanbulu i Ankari, za koje su odgovorni džihadisti i kurdski militanti.

Broj stanih turista u Turskoj je u februaru smanjen za 10,32 odsto, saopštilo je tursko ministarstvo turizma.

U međuvremenu, investitori su zabrinuti i zbog tvrdoglavo visoke inflacije od 8,8 odsto iz februara, navodi AFP.

izvor: B92

Exit mobile version