Naslovna Vijesti U Briselu i dalje konsultacije o otvaranju poglavlja

U Briselu i dalje konsultacije o otvaranju poglavlja

Dan pošto se zemlje članice Evropske unije (EU) nisu dogovorile o otvaranju poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom i dalje traju konsultacije po tom pitanju u Briselu, jer se za dva dana održava sastanak ambasadora.

Na sastanku ambasadora mogla bi da se dobije saglasnost Britanije i Hrvatske i tako bi se istog dana eventualno organizovala Međuvladina konferencija i otvorila nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom, objavo je Fonet.

Ambasador Holandije u Srbiji Henk van den Dol rekao je za Politiku da će ta država, koja trenutno predsedava Evropskom unijom (EU), nastaviti narednih dana sa pokušajima da se obezbedi konsenzus svih članica oko otvaranja poglavlja 23 i 24.

“U ovoj fazi, nažalost, nemoguće je predvideti kada će konsenzus biti postignut. Posle svog predsedavanja, takođe, Holandija će nastaviti da podržava put Srbije ka EU”, rekao je Van den Dol.

Velika Britanija juče nija dala saglasnost iz tehničkih razloga zbog Bregzita, a hrvatski razlozi su suštinski, pa je to još neizvesno.

Hrvatska je ranije odobrila nastavak priprema za otvaranje poglavlja 23, uz dogovor sa Evropskom komisijom, da neki od zahteva budu ugrađeni u zajedničku pregovaračku poziciju Unije.

Kako navodi RTS, Zagreb sada insistira i da se u tekst prelaznih merila, koje Srbija treba da ispuni tokom pregovora, unese pitanje odštete za žrtve ratnih zločina i rešavanje pitanja nestalih.

U Briselu kažu da je moguće da se poglavlja 23 i 24 otvore 30. juna. Ako ne bude saglasnosti do tada, biće otvorena u julu ili septembru.

izvor: N1

Exit mobile version