Naslovna Featured Istaknuto U džamijama Islamske zajednice Srbije, dova za šehide Turske 15. jula

U džamijama Islamske zajednice Srbije, dova za šehide Turske 15. jula

BEOGRAD/NOVI PAZAR (AA) – U većini džamija Islamske zajednice Srbije na području centralne Srbije, Sandžaka i Preševske doline danas je tokom džuma-namaza proučena dova za stradale tokom pokušaja vojnog puča 15. jula prošle godine u Republici Turskoj.

Predstavnici islamskih zajednica u Srbiji i imami u džamijama su u obraćanju vjernicima povodom „Dana sjećanja“ uputili poruku u kojoj su naglasili da je „najveća vrijednost da musliman sačuva brata muslimana“.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije (IZS) Sead Nasufović je obraćajući se na turskom jeziku na hutbi u beogradskoj Bajrakli džamiji podsjetio da je tačno prije jedne godine, 15. jula 2016. turski narod osujetio pokušaj terorističke organizacije FETO da izvede vojni udar.

„Ovaj udar je ostao bezuspješan zahvaljujući otporu turskog naroda ali je živote izgubilo više od 250, i ranjeno preko dvije hiljade naše braće. Osuđujemo ovaj podmukli teroristički napad, a šehidima želimo milost od Allaha“, rekao je Nasufović obraćajući se u na turskom jeziku.

On je u izjavi za Anadolu Agency (AA) istakao da Rijaset Islamske zajednice Srbije pruža punu podršku Republici Turskoj i demokratiji i osuđuje sve nemile događaje koji su se prošle godine desili u Republici Turskoj.

„S obzirom da se nalazimo u 21. vijeku najveća tekovina savremenog čovjeka jeste demokratija i to moramo svi poštovati. Predsjednik Republike Turske je demokratski izabrani predsjednik i to mora poštovati i narod Turske i svi ljudi u svijetu. Prošlo je vrijeme da se na bilo koji drugi način izrazi volja, osim demokratije, putem glasačke kutije. To je nešto što obavezuje. Uvijek smo bili uz pravedne ljude“, kazao je Nasufović.

On je u ime muslimana Srbije izjavio da ovom prilikom želi svima da uputi poruku mira.

“Naša je želja da poručimo i pošaljemo poruku mira i onim drugim ljudima, koji se bespravno bune i svojim bespravnim postupcima uznemiravaju svoju braću u Turskoj i svu svoju braću muslimane u svijetu“, izjavio je reisu-l-ulema IZ Srbije Sead ef. Nasufović.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) muftija Mevlud ef. Dudić održao je danas hutbu u džamiji u selu Draževiće, Medžlis IZ-e Sjenica.

Nakon što je džematlije podsjetio da je u ovom selu prije 25 godina napravljena prva džamija, hutbu je posvetio 22. godišnjici genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, desetogodišnjici agresije na Islamsku zajednicu, kao i godišnjici neuspjelog puča u Republici Turskoj, saopćila je Informativna služba Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Nizom skupova u Srbiji i Sandžaku se obilježava godišnjica od pokušaja vojnog puča u Turskoj.

Ambasada Republike Turske u Beogradu će, zajedno sa Anadolu Agency (AA) povodom godišnjice pokušaja vojnog udara u Turskoj, a u okviru obilježavanja “Dana sjećanja”, sutra u novopazarskom Kulturnom centru organizirati panel diskusiju i izložbu fotografija pod nazivom “15. jul -herojska priča jednog naroda”.

U subotu, 15. jula će na Sportsko rekreativnom centru u Novom Pazaru biti otvoreno dječje igralište koje je obnovila Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Exit mobile version