Naslovna Featured Istaknuto Ukinuta zabrana korišćenja elektronskih uređaja u nekim avionima

Ukinuta zabrana korišćenja elektronskih uređaja u nekim avionima

Na letove Turkisha, Emiratesa i Qatar Airwaysa prema SAD mogu ponovo da se unose laptopovi nakon što je ukinuta ovu zabrana.

Putnici Turkish Airlines-a i Emirates-a na letovima ovih kompanija sa svojih matičnih aerodroma u Istanbulu (IST) i Dubaiju (DXB) koji lete prema destinacijama u SAD mogu ponovo da u putničku kabinu unesu svoje laptop računare i druge elektronske uređaje veće od telefona.


Ova odluka važi od 5. jula, a već dan kasnije je zabrana ukinuta i za Qatar Airways za sve letove ka SAD sa aerodroma u Dohi (DOH). Zabrana je pre dva dana skinuta i za Etihad Airways Favicon – 16×16 na domaćem aerodromu ove kompanije u Abu Dabiju (AUH).
Ova zabrana, koja je pre nekoliko meseci uvedena odnosila se na sve avio-kompanije koje poleću sa nekoliko izabranih aerodroma u regionu Turske, Bliskog istoka i Severne Afrike i tada su američke vlasti navele da se zabrana odnosi na aerodrome, a ne na aviokompanije. Međutim, danas kada se zabrana ukida, vidi se da je ona zapravo bila uvedena aviokompanijama.
Veoma neobična odluka američkih vlasti Favicon – 16×16, da uvede ovu zabranu naišla je žestok otpor stručne javnosti i avio industrije. Stručnjaci su se pitali kako je moguće da je laptop opasnost u putničkoj kabini, a nije u prtljažniku, gde ne bi bila moguća nikakva reakcija u slučaju samozapaljenja njegove baterije.
Ovoj odluci se usprotivila i IATA Favicon – 16×16 na svojoj godišnjoj konferenciji u Kankunu, a dugo posle njenog donošenja, pretila je opasnost da američke vlasti prošire zabranu na sve letove ka SAD.
To se, na svu sreću nije dogodilo, a evo danas smo svedoci da zabrana postepeno pada. Za sada su četiri aviokompanije oslobođene ove besmislene zabrane, a još uvek su „pod sankcijama“ Royal Jordanian, Egypt Air, Saudia, Kuwait Airways i Royal Air Maroc.
Američki zvaničnici iz ministarstva unutrašnjih poslova (Department of Homeland Security) su izjavili povodom ukidanja zabrane da su pojedine aviokompanije na svojim matičnim aerodromima ispunile dodatne zahteve za proširenu proveru putnika i njihovih elektronskih uređaja. Neophodan uslov je bio da se primeni specijalna tehnologija za otkrivanje eksploziva u elektronskim uređajima.

Exit mobile version