Naslovna Vijesti Umro Žak Širak, pročitajte zadnju poruku koju je uputio građanima BiH

Umro Žak Širak, pročitajte zadnju poruku koju je uputio građanima BiH

Bivši predsjednik Republike Francuske Jacques Chirac umro je danas u 86. godini života, objavili su francuski mediji.

Chirac je bio predsjednik Francuske od 1995. do 2007. godine, a jedna od njegovih najvećih reformi bilo je smanjenje mandata predsjednika sa sedam na pet godina.

Rođen je u Parizu 1932. godine.

Chirac je posjetio Bosnu i Hercegovinu u aprilu 1998. godine.

Povodom godišnjice obnove Starog mosta, Centar za Mir i multietničku saradnju iz Mostara, 2016. godine dodijelio je nagradu Jacquesu Chiracu za njegovu djelovanje u korist mira.



Njegova kćerka Claude Chirac je došla u njegovo ime i pročitala njegovo pismo upućeno građanima BiH.

“Otkako sam izabran na čelo države 1995. godine želio sam da se Francuska u potpunosti angažuje vojno i diplomatski na okončanju nepodnošljivog bosanskog razdora.

Stvaranje snaga za brzu reakciju, sa našim britanskim i holandskim partnerima koje je vodilo ka angažovanju Atlanske alijanse, zatim pregovori u Daytonu i sporazum u Parizu, omogućili su prekid borbi i postavljanje osnove za pomirenje predviđene novim institucijama.

Ali trebalo je, i još uvijek treba raditi na pomirenju, prije svega u srcima i glavama, inspirisani vrijednostima koje su temelji naše civilizacije: odbijanje etničke i vjerske mržnje, poštivanje drugoga, prvenstvo prava nad silom, jednom rječju – zahtjevni koncept humanizma i tolerancije.

Stari Most u Mostaru mora pronaći svoju simboličku stranu luka koji približava narode koji samo zajedno čine Bosnu i Hercegovinu. Jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, multikulturalnu, demokratsku, koja potpuno zauzima svoje mjesto u regiji koja se postepno stabilizuje, a kojoj Evropa treba pružiti ruku.

U ovim teškim trenucima ogromnih izazova za naš cijeli kontinent, izgovaram svoju žarku želju: Da Vaša zemlja nastavi reforem, korak po korak, odlučno jer je to jedini put koji će joj otvoriti vrata Evropske unije.

Bosna i Hercegovina je stoljećima bila primjer tolerancije u raznolikosti. Ona može i treba to ponovo postati! To je bila njena prošlost. To je, ubjeđen sam, i njena budućnost. To je budućnost i cijele Evrope“, naveo je Chirac u pismu.



(Vijesti.ba)

Exit mobile version