Naslovna Featured Istaknuto Veće su šanse da se zarazite koronom u gradskom prevozu nego kod...

Veće su šanse da se zarazite koronom u gradskom prevozu nego kod zubara

vece-su-sanse-da-se-zarazite-koronom-u-gradskom-prevozu-nego-kod-zubara

Epidemija koronavirusa znatno je promenila sistem rada stomatoloških ordinacija, pa tako pacijenti pre ulaska u ordinaciju moraju da poštuju određenu proceduru. Pored uobičajenog straha od odlaska kod stomatologa, sada postoji još jedan, da se pacijent ne zarazi kovidom 19.petrovic1984

Upravo zbog toga, pacijenti se stomatologu javljaju često i prekasno, pa takva situacija dovodi do gubitka zuba. Dr Milan Kuljača, stomatolog, za Jutro TV Prve ističe da više od 65 odsto sugrađana nema više od 10 zuba u ustima, što je poražavajuće, dodaje on.

Trenutna situacija i odlaganje odlaska kod stomatologa zbog globalne pandemije je doprinela toj statistici i on apeluje na pacijente da nema potrebe da strahuju od odlaska kod stomatologa zbog zaražavanja koronavirusom .

”Šansa da se pacijent zarazi kovidom 19 u stomatološkoj ordinaciji mnogo je manja nego u gradskom prevozu ili bilo gde drugde. Ono što pravi problem kod pacijenata je sigurno kamenac, koji kod pušača mora da se skida na svakih šest meseci,  paradentoza, tj. oboljenje desni i rasklaćivanje tih zuba po različitim nivoima. Te bolesti su još veći problem od eventualnih kvarova na zubima i to nije održavano zbog kovida 19 i pravi veliki problem”, kaže Kuljača.

Malo su relaksiranije mere, pacijent skida masku, lekar ne skida. Mere su dovoljno jake, ističe on, pa pacijent nema nikakve šanse da se zarazi kovidom 19, a posledice neodlaska kod stomatologa su mnogo veće.

IZVOR. B92

Exit mobile version