Naslovna Vijesti Politika Vek od osnivanja Republike Turske svečano obeležen u Novom Pazaru

Vek od osnivanja Republike Turske svečano obeležen u Novom Pazaru

vek-od-osnivanja-republike-turske-svecano-obelezen-u-novom-pazaru

Stota godišnjica od osnivanja Republike Turske obeležena je svečano i u Novom Pazaru. U organizaciji Konzulata Turske organizovana je svečani prijem za brojne zvanice iz javnog života Sandžaka. Prisustvovao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, predstavnici političkih partija, nevladinog sektora, verskih zajednica, te predstavnici republičkih i lokalnih institucija.

Svečanost je počela intoniranje himni Republike Turske i Republike Srbije, nakon čega se prisutnima obratio generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Osman Pešmen, koji od septembra obavlja tu dužnost u ovom gradu.

“Turska, koja je svoju nezavisnost stekla pod vodstvom Kemala Ataturka, danas je postala snažna zemlja sa kvalifikovanim stanovništvom, infrastrukturom, obrambenom industrijom i ekonomijom u razvoju. Svesni vrednosti ovoga, nastavićemo sa naporima da našu zemlju guramo napred na svim poljima. Naša republika nije završen proces, već proces koji je stalno otvoren za napredak, inovacije i promene”, izjavio je konzul Pešmen.

Nacionalni praznik, Dan Republike u Turske se obeležava 29. oktobra u znak sećanja na proglašenje 1923. godine. Republiku je proglasio Mustafa Kemal Ataturk, kojeg je Velika narodna skupština te zemlje potom izabrala za prvog predsednika savremene Turske.

Exit mobile version