Naslovna Mobile Auto Volvo predstavio sistem autonomnog upravljanja – IntelliSafe Auto Pilot

Volvo predstavio sistem autonomnog upravljanja – IntelliSafe Auto Pilot

Volvo je predstavio sistem autonomnog upravljanja vozilom pod nazivom IntelliSafe Auto Pilot koji Šveđani opisuju kao najnapredniji ovakav sistem na svetu te ujedno i najlakši za korišćenje, a svojim korisnicima će jednog dana omogućiti bezbedno putovanje i gotovo neprimetan prelaz između tradicionalnog i autonomnog upravljanja automobilom.

Ukratko, kada vozač izabere cilj do koga je dostupno autonomno upravljanje, sistem će ponuditi svoju uslugu. Sistem se aktivira istovremenim pritiskom obe ručica na upravljaču na kojima će signalno svetlo zasvetliti u zelenoj boji i time obavestiti korisnika da je sistem aktiviran.

Kada usluga više ne bude dostupna, sistem će upozoriti vozača minut ranije i uz odbrojavanje sekundi omogućiti ponovnim istovremenim pritiskom ručica deaktivaciju sistema. Na taj način obe ruke vozača su u tom trenutku na upravljaču i on može preuzeti upravljanje vozilom. U slučaju da u tih 60 sekundi vozač ne reaguje vozilo će se samo sigurno zaustaviti.

Ovaj sistem će debitovati na 100 primeraka modela XC90 koji će biti deo projekta Drive Me, a koji će 2017. krenuti u Geteborgu. Nakon toga sistem će stići i do produkcijskih modela namenjenih tržištu.

Izvor: Autonet.hr

Exit mobile version