Naslovna Zabava Voz budućnosti će nas odvesti on Novog Pazara do Subotice za pola...

Voz budućnosti će nas odvesti on Novog Pazara do Subotice za pola sata !!! (FOTO)

12

Ilon Mask, izvršni direktor “Tesla Motorsa” i “Spejs iksa”, osmislio je ideju za super brzo sredstvo za prevoz i konačno je otkrio detalje: solarno punjenje, tranzitni sistem od grada do grada koji će moći da putnike i kola preveze od Los Anđelesa do San Franciska za 30 minuta ( mi smo kao primer uzeli relaciju N.Pazar – Subotica ).

“Hajperlup”, kako je naziv ovog prevoza, je sastavljen od kapsula od aluminijuma u obliku valjka koje bi se katapultirale kroz vazdušni tunel pomoću magneta i velikih ventilatora. Vazdušni tunel će biti napravljen od pneumatskih cevi koje će biti prečnika oko 3 metara, dok će se u kapsuli nalaziti kabina i sedišta za putnike.

Prema projektu, hiperlupom bi putnici osetili nešto jaču silu kao prilikom poletanja ili sletanja aviona. U početku bi trebao ovaj transportni sistem da povezuje gradove koji su na udaljenosti od oko 1.600 kilometara ili manje, dok bi kasnije takvim sistemom mogla da budu povezana mesta čak i na različitim kontinentima. Cena putovanja u jednom pravcu ne bi prelazila preko 20 dolara, a kapsule bi na svakih 30 sekundi mogle da se “ispaljuju”.

 

Prvi voz “Hajperlup” će povezati udaljenost kao od Novog Pazara do Subotice u vremenskom periodu od pola sata i kretaće se brzinom od 210 kilometara na sat, i biće prijatniji i udobniji od bilo kog prevoznog sredtva.
 Ukupni troškovi će biti manji od 6 milijardi i prevoziće oko 7.4 miliona ljudi. Projekat bi trebao da bude završen za 7 do 10 godina- izjavio je tvorac “Hiperlupa”.

Milijader Ilon Mask je prošle godine osnovao kompaniju “Spejs iks” koja se bavi lansiranjem svemirskih brodova i prevozom tereta na Međunarodnu svemirsku stanicu, i koja je prva privatna kompanija u svetu koja se bavi ovakvom vrstom posla.

Projekat možete pogledati OVDE.

Exit mobile version