Naslovna Vijesti Vozači, pažnja! Počela je nova školska godina

Vozači, pažnja! Počela je nova školska godina

Letnji period kada su đaci bili na raspustu je završen. Posle više od dva meseca, škole su od utorka ponovo pune. I za đake i za vozače uslediće period u kome će se ponovo privikavati jedni na druge, kada treba da budu naročito oprezni.

U utorak 1. septembra počela je nova školska godina. Kao i na kraju svakog leta, potrebno je da vozači povedu posebnu pažnju u zonama u kojima se nalaze škole i da prilagode brzinu kretanja svojih vozila.

Brzina kretanja u zoni škole u naselju ograničena na 30 km/h, u periodu od 7 do 21 h, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.

Brzina od 30 km/h je takozvana “opraštajuća brzina” za decu koja se svojom nepažnjom nađu na kolovozu kada nailazi automobil.

Pri toj brzini vozač ima veće šanse da izbegne dete-pešaka, odnosno dete ima veće šanse da preživi ako ga vozilo udari. Treba imati na umu da svako povećanje brzine kretanja vozila u zoni škole smanjuje mogućnost izbegavanja saobraćajne nezgode u kojoj su učesnici deca i povećeva verovatnoću tragičnog ishoda eventualne nesreće.

“Zona škole” je deo puta ili ulice u neposrednoj blizini škole i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom. Kazne za prekoračenje brzine u zoni škole su do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i zabrana upravljanja motornim vozilom do 12 meseci.

Roditelji, sa svoje strane, takođe imaju veliki uticaj na bezbednost đaka u saobraćaju.

Oni će najbolje pripremiti dete za kretanje od kuće do škole – sopstvenim pozitivnim primerom, što je naročito važno kada je reč o đacima prvacima koji ove godine kreću u školu i po prvi put stiču samostalna iskustva o ponašanju u saobraćaju.

Svim đacima želimo srećan i bezbedan početak školske godine!

Exit mobile version