Naslovna Vijesti Politika Vučić demantovao da se planira smena Jankovića

Vučić demantovao da se planira smena Jankovića

U intervjuu za Radio-televiziju Srbije premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je da mnogi u SNS-u imaju ideje o tome da treba smeniti Sašu Jankovića s mesta ombudsmana, ali da on to nikad neće podržati. Vučić je dodao da je dobro što „imamo i političkog protivnika na funkciji zaštitnika građana“.

“On slobodno neka nastavi da radi, kao što mislim da je dobro da imate tu vrstu političkog protivnika kao korektivni faktor kroz te institucije. To je velika vrednost za Srbiju i uveren sam da to razvija naše demokratske kapacitete i to ću punim srcem podržati. Ideje u mojoj stranci da se smeni Janković, što može da se završi za 24 sata, nikada neću da podržim”, poručio je on.

Ranije u ponedeljak uveče, dnevni list Danas preneo je nezvanična saznanja iz vrha SNS-a da Srpska napredna stranka planira izmene Zakona o zaštitniku građana kako bi stvorila zakonske uslove da smeni ombudsmana Sašu Jankovića.

Kako je novinaru Danasa rečeno, o tome se razmišljalo i pre poslednje afere, odnosno sukoba Jankovića i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića zbog objavljivanja dokumenata o pištolju koji je bio u posedu Jankovića, a kojim je njegov prijatlej izvršio samoubistvo pre 22 godine.

Međutim, nezvanično se saznaje da se od izmene Zakona o ombudsmanu tada odustalo na inicijativu predstavnika međunarodne zajednice, kao i da naprednjaci smatraju da je to dug proces koji mora da prođe i javnu raspravu.

Zaštitnika građana bira Skupština Srbije, kojoj za svoj rad i odgovara, većinom glasova svih narodnih poslanika na pet godina, i to na predlog odbora nadležnog za ustavna pitanja. Isto lice može biti najviše dva puta uzastopno birano na ovu funkciju, a Jankoviću je ovo drugi mandat.

Funkcioneri SNS-a Maja Gojković i Vladimir Đukanović tvrde da ne postoji zvanična inicijativa za izmenu ovog Zakona. „Ne postoji nikakva inicijativa, čak ni najava da bi moglo doći do izmene Zakona o zaštitniku građana. Ja bih to kao predsednik parlamenta sigurno znala, bar kroz pregled akata koje dobijam“, kaže za Danas Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije.

I Vladimir Đukanović, poslanik naprednjaka, koji je ostao usamljen u stavu da treba pokrenuti inicijativu za razrešenje zaštitnika građana, tvrdi da prvi put čuje da se spominje promena zakona.

Exit mobile version