Naslovna HRONIKA Za 20 meseci biće završeno korićenje tri reke u Novom Pazaru

Za 20 meseci biće završeno korićenje tri reke u Novom Pazaru

za-20-meseci-bice-zavrseno-koricenje-tri-reke-u-novom-pazaru
Za 20 meseci biće završeno korićenje tri reke u Novom Pazaru

NOVI PAZAR – Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković kazala je danas u Novom Pazaru da je korićenje Trnavice, Jošanice i Raške jedan od najznačajnijih projekata za ovaj grad i da veruje da će radovi biti završeni u predviđenom roku.

Dodala je da je vrednost ovog projekta 25 miliona eura ali da se njegova vrednost, pre svega, ogleda u značaju koji ima za grad i građane Novog Pazara.

Ona je, nakon obilaska radova na korićenju ovih reka, kazala da je u prethodnom periodu bilo “mnogo nedaća koje su donele bujične poplave.”

-Radovi na sve tri reke izvodiće se paralelno. Najzahtevnija je reka Trnavica jer je ona najnepristupačnija za rad. Završićemo radove za 20 meseci i rešićemo ovaj problem koji traje više od tri decenije. Korićenjem ovih reka rešavamo ekološki ali i egzistencijalni problem, kazala je ona i istakla da je ovaj projekat od velikog značaja i za poljoprivrednike čija se zemlja nalazi pored reka.

Ministarka Tanasković je dodala će se završetkom ovog projekta Novi Paza rešiti svih problema u vezi sa bujičnim poplavama i da veruje da će građani čuvati svoje reke.

-Previše je otpada u ovim rekama i to ne sme više da bude slika Novog Pazara. Upravo taj otpad napravi najveći problem kada se dogode bujične poplave. To nije slučaj samo u Novom Pazaru, slična je situacija u celoj Srbiji, zaključila je ona.

Ministar turizma i omladine Husein Memić rekao je, nakon obilaska radova na korićenju reka, da je rešavanje ovog problema bio jedan od prioriteta.

-Ovaj problem nije nastao juče, aktuelan je u poslednjih tridesetak godina. Država u Novi Pazar kroz razne projekte ulaže preko 150 miliona evra i kada bi sada pitali građane šta je to što je najprioritetnije, siguran sam da bi većina rekla da je to korićenje ove tri reke, kazao je on.

Memić je istakao da se ne rešava samo problem sa rekama već da će na njenim obalama nići potpuno nova naselja.

– Odmah nakon rečnih korita, grad će uraditi pristupne puteve i osvetljenje i to će biti jedan novi život za sve meštane, kazao je Memić koji je zahvalio ministarki Jeleni Tanasković, direktorki Uprave za vode Maji Grbić i svima koji su pomogli da otpočne realizacija ovog projekta.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da je ovo jedan od najznačajnijih projekata za građane, a posebno za one koji žive u blizini Trnavice, Raške i Jošanice.

-U prethodnom periodu imali smo mnogo poplava koje su nanosile ogromnu štetu ali nakon završetka ovih radova to više neće biti slučaj. Pored bezbednosti, naši sugrađani će imati i kvalitetniji život jer na ovaj način rešavamo i veliki ekološki problem.

Ukupna dužina sve tri reke čije korićenje je počelo iznosi 7,2 kilometra. Od toga biće ukorićeno 2,6 kilometara korita Raške, hiljadu metara rečnog toka Jošanice i 3,6 kilometara korita Trnavice.

Vrednost projekta iznosi 25 miliona eura, a finansiraju ga Svetska banka i Vlada Srbije.

Exit mobile version