Naslovna Vijesti Biznis Za preduzetnike 90 miliona dinara bespovratne pomoći

Za preduzetnike 90 miliona dinara bespovratne pomoći

Razvojna agencija Srbije (RAS) objavila je treći javni poziv za dodelu bespovratne pomoći preduzetnicima u vrednosti 90 miliona dinara.

Ta pomoć se dodeljuje kao deo programa Vlade Srbije “Godina preduzetništva”, a namenjena je podršci internacionalizaciji privrednih društava, preduzetnika i klastera koji se bave proizvodnjom, preradom ili uslugama koje mogu biti predmet međunarodne trgovine.

Novac koji dobiju preduzetnici mogu da koriste za novi dizajn proizvoda i ambalaže, poboljšanje postojećih i razvoj novih tehnoloških procesa, poboljšanje postojećih i razvoj novih proizvoda namenjenih domaćim i stranim tržištima, testiranje novih proizvoda, učešće na međunarodnim sajmovima u inostranstvu, ispitivanje stranog tržišta.

Velika preduzeća i klasteri mogu konkurisati samo za učešće na međunarodnim sajmovima u inostranstvu i ispitivanje stranog tržišta.

Budžetska pomoć nije namenjena poslovima u vojnoj i duvanskoj industriji, trgovini, primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, finansijskom sektoru, sektoru usluga koje nisu predmet međunarodne trgovine i organizaciji igara na sreću i lutrija.

Pojedinačna pomoć koju će privredna društva i preduzetnici dobiti iz budžeta je od 50.000 do milion dinara i čini do 50 odsto troškova predloženog projekta, bez PDV-a.

Za klastere je predviđena pomoć u iznosu od 100.000 do dva miliona dinara.

Kako se navodi u saopštenju Razvojne agencije, za učešće na sajmovima preduzeća i preduzetnici mogu da dobiju do 600.000 dinara ako nisu do sada izvozili, odnosno do milion dinara ukoliko već izvoze.

izvor: N1

Exit mobile version