Naslovna Vijesti ZAŠTITA OD TERORISTIČKIH NAPADA Francuska uvodi nov sistem provere putnika aviona

ZAŠTITA OD TERORISTIČKIH NAPADA Francuska uvodi nov sistem provere putnika aviona

Francuska će krajem maja na dva aerodroma testirati registar podataka o putnicima, takozvani “Sistem PNR” (Pašenger Name Record) u cilju otkrivanja potencijalno opasnih pojedinaca, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova u Parizu.

Aerodrom Šarl de Gol

Foto: Reuters

Aerodrom Šarl de Gol

pin on pinterestshare it

Sistem će se u prvo vreme koristiti na pariskom Međunarodnom aerodromu “Šarl de Gol”, kao i u Nici, a kasnije će biti postavljen i na ostalim aerodromima u Francuskoj.
Izvori bliski Ministarstvu su rekli da da je cilj da se aviokompanije povežu u razmeni podataka o putnicima koje prevoze.
Evropski parlament je sredinom aprila naložio razmenu podataka o putnicima u avio-saobraćaju (PNR) radi borbe protiv terorizma.
Po tom propisu, avioprevoznici moraju da s državnim vlastima razmenjuju podatke o putnicima koji putuju iz “trećih zemalja” u Evropsku uniju i obrnuto.
Među podacima koje će avio-kompanije morati da dele sa obaveštajnim agencijama su imena putnika, adrese, kontakti, brojevi pasoša, kreditnih kartica i slično.
Ta mera je u žiži pažnje jer se pre dva dana avion egipatske kompanije “Idžipter” sa 66 ljudi srušio tokom leta Pariz-Kairo, najverovatnije zbog terorističkog napada.

Exit mobile version