Naslovna Vijesti Žene u Crnom: Nikada nećemo zaboraviti zločin u Sjeverinu

Žene u Crnom: Nikada nećemo zaboraviti zločin u Sjeverinu

Aktivisti nevladine organizacije Žene u crnom organizovali su danas u centru Beograda mirovnu akciju “Nikada nećemo zaboraviti zločin u Sjeverinu”.
Akcija je održana u Knez Mihailovoj ulici ispred nekadašnjeg restorana “Ruski car, a aktiviste te nevladine organizacije obezbeđivale su jake policijske snage.

Aktivista Žena u crnom Miloš Urošević je rekao da je cilj akcije da se podseti na visok stepen nekažnjivosti kada su u pitanju naredbodavci i planeri ovog zločina.

“Želimo da podsetimo da su za ovaj zločin osuđena samo četiri lica, dvojica u odsustvu, a dvojica na zatvorske kazne, kao i na propust Haškog tribunala koji je zaboravio da u optužnice za Milana i Sredoja Lukića uvrsti otmicu u Sjeverinu i otmicu u Štrpcima. Želimo da podsetimo da je Srbija donela Zakon o civilnim žrtvama rata, koji je diskriminatorski zato što Sjeverinske žrtve nemaju status civilnih žrtava rata pod izgovorom da se zločin nije desio na teritoriji Srbije, odnosno da Srbija nije bila u ratu”, rekao je on.

Na pitanje da prokomentariše jako policijsko obezbeđenje skupa Urošević je rekao da “visok stepen militarizacije” uličnih akcija Žena u crnom “pokazuje nespremnost ; društva u Srbiji da se suoči sa organizovanim zločinima iz prošlosti”.

“Današnja politička elita u Srbiji nije bila nemi posmatrač tokom ratova devedesetih. Oni su bili akvni učesnici. Oni stvaraju tu atmosferu u kojoj žele da poruče kako smo mi nepoželjni i kako zločini iz prošlosti treba da budu zaboravljeni, kako Srbija treba da se okrene budućnosti, odnosno everoatlanskim inegracijama, ali bez pravljenja bilansa zločina iz prošlosti”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, veliko prisustvo policije pokazuje kako se društvena klima u Srbiji nije promenila od devedesetih, kako vrednosti ; koje su važile devedesetih važe i danas samo su obavijene drugom retorikom.

On je podsetio da je 22. oktobra 1992. godine u mestu Mioče srpska vojna formacija Osvetnici koja delovala u rezervnom sastavu Višegradske brigade Vojske Republike Srpske otela iz autobusa koji je saobraćao od Priboja do Ruda 16 putnika Bošnjačke nacionalnosti koji su bili državljani Srbije.

Aktivisti Žena u crnom danas će u mestu Mioče prisustvovati komeraciji i otkrivanju spomen-obeležja žrtvama.

Exit mobile version