Pazarci protiv Rada bez kalkulacija!

1251

Nema više vremena za bilo kakve kalkulacije. Rad bi da dođe do što više bodova koji bi ga doveli u bolju startnu poziciju pred plej-aut, a Novi Pazar da se pobedama približi mestu koje vodi u plej-of. Nerešen rezultat neće biti po volji ni Pazarcima, ni Beograđanima. U nekim kalkulacijama Novom Pazaru ni bod ne bi bio beznačajan, Radu je ravan nuli. “Plavi” su u Antaliji, a ,,građevinari” u Aja Napi pokušali da poslože najbolji sastav od mnoštva novih fudbalera. Po rezultatima pripremnih mečeva ne bi se moglo reći da su u tome i uspeli.

I jedni i drugi nadmetali su se sa klubovima čiji stil igre nikada nije ,,ležao” našim ekipama (Rusija, Gruzija, Kazahstan, Rumunija, Danska). Verovatno zato nikoga nisu ni pobedili, a i da jesu to im sigurno ne bi bila nikakva garancija pred sutrašnji duel. Jačinu dva tima u ovom trenutku možemo da nagađamo samo po imenima pojačanja, što je uistinu slabašan argument njihovih stvarnih vrednosti. Pazar je dobio: Ubiparipa, Matosa, Vasilića, Vidića, Zlatkovića, Pantelića, Paunovića, Micevskog, Ovusua, Ahčina i Savića. Rad: Kaluđerovića, Stanojevića, Jovanovića, Protića, Rusmira, Batesa, Filipovića i Ćuluma. Čije su novajlije kvalitetnije odgovor stiže tek u kasno subotnje popodne.

Više od svega raduje da derbi velikog naboja, što on najčešće i jeste bio, to više nije. Mada, i kad je bilo naboja on je uvek dolazio sa tribina, retko kada smo ga imali na samom terenu. Verovali ili ne, u prethodnih devet superligaških megdana nikada se nije dogodilo da dođe do isključenja fudbalera jednog ili drugog sastava.

Ove zime Radoš Protić je iz Pazara prešao u redove Rada i nema dilemu ko će slaviti. “Pored velikog broja novih fudbalera izgledamo jako dobro. Vidim da je i u Pazaru bilo dosta promena. Uvek ću voleti Novi Pazar, ali mislim da smo mi u ovom trenutku kvalitetniji i bliži pobedi”, ubeđen je u trijumf svog sadašnjeg tima Protić. Trener Novog Pazara Zorana Marić kaže da je svaki početak bitan, zbog samopouzdanja. “Ako bi pobedili bilo bi izuzetno dobro. Lično, bio bih zadovoljan i nerešenim ishodom, ali pod uslovom da dobijemo Borac u narednom kolu. Rad je zbog velikog broja novih igrača prilično velika nepoznanica, ali i pored toga mislim da imamo snage i znanja da dođemo do cilja”, poručuje Marić. Po timu koji je uigravao na treninzima da se zaključiti da će Pazar sa pojačanom sredinom terena probati da iz Beograda donese i više od boda. ,,Plavih” bi sutra Radu mogli da suprotstave sledeći sastav: Živković, Vasilić, Zlatković, Tintor, Trtovac, Šarac, Micevski, Osmanagić, Radivojević i Ubiparip.

Rad i Novi Pazar su od 2011. godine odigrali devet utakmica u Superligi Srbije, pet u Novom Pazaru i četiri u Beogradu. Oba tima imaju po četiri pobede, jedna utakmica završena je nerešenim rezultatom ( u Beogradu 10. marta 2012. bilo je 0:0). Istovetna im je i gol razlika – 7:7. Do najubedljivijeg trijumfa Rad je došao 2011. godine pobedivši u Novom Pazaru 3:0, Pazar je na Gradskom stadionu 2013. slavio rekordnom pobedom – 4:0. Zanimljivost je da je pet poslednjih utakmica između Rada i Novog Pazara završeno identičnim rezultatom 1:0 (tri pobede Pazara, dve Rada). Novi Pazar nikada u Superligi nije pobedio na Banjici, a u poslednje dve beogradske utakmice golove koji su ga odveli u poraz primao je u 88. (Ožegović) i 76. minutu (Igor Đurić).

Enigma se zvala Kecap

Najbolji strelci u duelima dva tima dolaze iz redova Novog Pazara, po dva gola postigli su Admir Kecap i Miljan Mutavdžić. Golovi sadašnjeg fudbalera litvanske Suduve (Kecap) doneli su ,,plavima” dve velike pobede minimalnim rezultatom 1:0, dok je Mutavdžić oba gola postigao na istoj utakmici (4:0 za Novi Pazar). Preostale golove za ,,plave” postigli su Popović, Vidaković i Radivojević. Svih sedam golova za Rad delo je različitih igrača, po pogodak upisali su Stojiljković, Andrić, Raspopović, Mitrović, Perović, Ožegović i Igor Đurić.

Vusljanin nekad i sad

Rekorder po broju odigranih superligaških duela dva tima je sa šest mečeva sada već bivši fudbaler Rada Nikola Raspopović. Kod Novog Pazara najviše nastupa (pet) ubeležio je Admir Kecap. Ukoliko se u sastavu Novog Pazara sutra nađe Irfan Vusljanin on će se na ovoj listi izjednačiti sa Kecapom. Interesantno je, pod uslovom da nastupi u dresu Rada, da će Dejanu Rusmiru to bio peti izlazak na teren u ovim duelima, prethodna četiri upisao je kao igrač Novog Pazara. Još jedna zanimljivost vezana za igrače je da su iz sadašnjih sastava dva tima samo dvojica, jedan iz Pazara i jedan iz Rada, bili akteri i prvog superligaškog duela dva tima 20. avgusta 2011. godine, Irfan Vusljanin iz Novog Pazara i Marko Stanojević fudbaler Rada.

Sedmorica nosila oba dresa

Retki su klubovi u Srbiji u kojima je toliko istih fudbalera igralo ili još uvek igraju u jednom ili drugom klubu, kao što je to slučaj sa Novim Pazarom i Radom. Sutra bi na terenu istovremeno mogla da se nađu njih sedmorica koji su u odmeravanju snaga dva kluba bili deo i Rada i Novog Pazara. Dvojica su igrači Novog Pazara – Radivojević ( dva puta akter ovih duela, jednom u dresu Pazara, jednom Rada) i Vidić (jesenas igrao za Rad protiv plavih). Petorica su igrači Rada – Dejan Rusmir (sva četiri puta ove mečeve igrao kao fudbaler N. Pazara), Miloš Budaković (tri puta branio gol Pazara u duelima sa Radom), Nemanja Arsenijević (po jedan meč za oba kluba), Uroš Nenadović (jedna utakmica za Rad i jedna za Pazar) i Radoš Protić ( jedan meč u dresu Novog Pazara). U Novom Pazaru igrao je još jedan sadašnji fudbaler Rada – Miloš Obradović, međutim on je učesnik ovih duela bio samo kao igrač beogradskog tima, i to dva puta.

Marić ne za za pobedu nad Radom

Za razliku od Rada koje je u ovim duelima vodilo pet trenera, na klupi Novog Pazara u svih devet utakmica sedelo je devet različitih trenera. Zanimljiv je slučaj sadašnjeg stratega ,,građevinara” Milana Milanovića. Vodeći oba kluba, u tzv. malim derbijima, stigao je do rekordna četiri nastupa. U prvom superligaškom duelu dva tima prvi i jedini put vodio je Novi Pazar protiv Rada i pobedio rezultatom 1:0. I u svim ostalim megdanima dva tima predvodeći Rad ishod je bio istovetan 1:0 (dva puta je izgubio od Novog Pazara, a jednom pobedio).

Novi trener Pazara Zoran Marić ne može se pohvaliti bilansom kada je naspram tima koji vodi ekipa Rada. U Superligi Srbije tri puta je predvodio Vojvodinu u duelima sa Beograđanima i nijednom se nije radovao pobedi. U oba meča igrana u Beogradu bilo je nerešeno (2009. godine 2:2 i 2014. 0:0). U duelu dva tima igranom 2009. godine u Novom Sadu pobedio je Rad 1:0.

izvor: Danas.rs