Ahtisari: I za Kataloniju “potrebno posredovanje”

Marti Ahtisari, bivši finski posrednik u rešavanju statusa Kosova, pozvao je Madrid da smenjenom katalonskom lideru Karlesu Pudždemonu dozvoli da se vrati i u učestvuje na izborima, ocenivši da je i za katalonsku krizu – “potrebno posredovanje”, piše današnja “Politika”.

Na ovonedeljnom Nordijskom savetu u Helsinkiju, Ahtisari je ocenio da su Katalonci “napravili glupost” kada su jednostrano proglasili nezavisnost, ali i da su Španci previše burno reagovali.

“Potrebno je posredovanje. Ne znam da li mogu da se uključe EU ili UN, ali ne treba da dozvolimo da se situacija otme kontroli”, istakao je Ahtisari, prenosi “Politika”.

Ahtisari je bivši predsednik Finske i posrednik Ujedinjenih nacija koji je 2008. dobio Nobelovu nagradu za mir “za višedecenijsko angažovanje i posredovanje u uspostavljanju mira i rešavanju konflikata na više kontinenata” i kako se navodi, između ostalog zbog Ahtisarijevog plana za rešavanje statusa Kosova.

Ovo pitanje pokrenuto je nakon što je španski sud u petak saopštio da članovi uklonjene pokrajinske vlade u Barseloni mogu da provedu i do dve godine u pritvoru pre nego što im počne suđenje i da će odgovarati za dela za koja je zaprećena kazna od 50 godina zatvora.

Pored toga, Vrhovni sud Španije je u petak saopštio da je sudija izdao evropski nalog za hapšenje smenjenog katalonskog lidera Karlesa pudždemona i njegovih saradnika (četiri ministra) koji se trenutno nalaze u Belgiji.

Ukoliko regionalni funkcioneri budu osuđeni za sve što im se stavlja na teret – dizanje pobune, podbunjivanje naroda, nepropisno trošenje državnog novca i falsifikovanje računa, ne da neće moći da se pojave na vanrednim izborima koje je zvaničcni Madrid zakazao za 21. decembar, već verovatno neće moći ni da dočekaju da izađu iz zatvora, piše “Politika”.

Kako su agencije prethodno izvestile, zvanicni Madrid je u više navrata odbijao pozive katalonskih zvanicnika za posredovanjem Evropske unije ili neke druge zemlje, navodeći da je katalonska kriza unutrašnji problem Španije.

Pudždemon je u Belgiju otišao posle proglašenja nezavisnosti Katalonije, kada je zvanični Madrid aktivirao clan 155 Ustava Španije kojim je preuzeo direktnu kontrolu nad katalonskom vladom.

Kako se navodi, Pudždemon je na iskušenje stavio i Belgijsku vladu čiji premijer Šarl Mišel balansira između španskih zahteva za izručenje Pudždemona i saradnika i pritisaka koalicionih partnera koji sa simpatijama gledaju na katalonsko otcepljenje.

On je, kako se navodi, poručio ministrima da bio bilo najbolje da više ne komentarišu dešavanja u Španiji.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO