Alarmantan broj predmeta koji zastare

Zastarelost uvodi pravnu nesigurnost jer na kraju suđenja nema odgovarajuće presude.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević rekao je juče da su podaci o broju zastarelih predmeta alarmantni i da to ukazuje da reforma pravosuđa nije urađena na adekvatan način.

Statistika Jukoma za 2013. godinu pokazuje da je prošle godine zastarelo 814 krivičnih predmeta u sudovima i 139 u fazi istrage.

Po definiciji, zastarelost je pravni institut koji omogućava da ne dođe do krivičnog gonjenja ako prođe određeno vreme od izvršenja krivičnog dela. Jedino delo koje ne zastareva jeste ratni zločini. „Zastarelost čini da istina ostane sakrivena i da vi kao osumnjičeni, ali ni kao oštećeni ne dođete do istine, rekao je Antonijević. Dodao je da zastarelost uvodi pravnu nesigurnost, odnosno da na kraju suđenja nema odgovarajuće presude.

Prema njegovim rečima, uzroci za zastarelost predmeta su višestruki, od neaktivnosti tužilaštva, rada sudova, advokata, policije i Ministarstva pravde.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Milan Škulić rekao je da javnost stiče „pogrešnu predstavu o prevelikom broju slučajeva zastarelosti, jer, kako je naveo, taj broj nije znatno veći u odnosu na druge zemlje”. „Ako neko očekuje da zastarelosti neće biti, taj se grdno vara, nema čarobnog štapića, ali naravno da se boljim zakonima i praksom zastarelost može svesti na najmanju moguću meru”, kazao je Škulić za agenciju Beta.

Poslednja u nizu presuda, u kojoj je optužnica odbačena jer je usledila apsolutna zastarelost, jeste nepravosnažna presuda izrečena 18. jula ove godine biznismenu Stanku Subotiću Canetu za šverc cigareta 1995. godine.

Apelacioni sud pravosnažno je usled zastarelosti oslobodio krivice bivšeg direktora Uprave carina Mihalja Kertesa optužbi da je iznosio novac carine na Kipar. Zbog zastarelosti nisu izrečene ni brojne presude funkcionerima režima koji je predvodio Slobodan Milošević, a koji su uglavnom bili optuženi za zloupotrebe položaja, kao što su nekadašnji ministri saobraćaja i telekomunikacija Ratko Marčetić, zdravlja Leposava Milićević, poljoprivrede Živanko Radovančev, pravde Dragoljub Janković ili turizma Slobodan Čerović ili bivša komesarka za izbeglice Bratislava Buba Morina.

Jezdimir Vasiljević, poznat kao Gazda Jezda, u oktobru prošle godine oslobođen je svih optužbi za malverzacije s novcem u preduzeću „Jugoskandik”, jer je zastarelo krivično delo za koje je bio optužen.

I biznismen Predrag Ranković Peconi i direktor njegovog preduzeća „Monus” Aleksandar Milenković zbog zastarelosti koju je sud utvrdio 2012. godine neće odgovarati zbog utaje poreza.

Jedna od optužbi čije je zastarevanje izazvalo veliku pažnju javnosti jeste slučaj vladike Pahomija, optuženog da je počinio bludne radnje nad dečacima koji su učili za sveštenike, kao i nekadašnjem starešini manastira Hopovo monahu Ilarionu kome su zastarele optužbe da je maloletne dečake navodio na „nedozvoljene polne radnje”.

Rokovi za zastarevanje predmeta nisu isti i oni zavise od težine krivičnog dela, odnosno zaprećene kazne. Za gonjenje za krivična dela gde je zaprećena kazna veća od 10 godina zastarevaju u roku od 15. godina, a ona za koja se može izreći više od pet godina zatvora zastarevaju za 10 godina.

Izvor: Beta
Ilustracija: S. Pečeničić
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO