Ambasador SAD: Verujem da je Vučićev odlazak u Srebrenicu moguć

BEOGRAD – Američki ambasador Majkl Kirbi rekao je danas da veruje da je odlazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočare povodom 20. godišnjice od genocida u Srebrenici još uvek moguć.
“Premijer je i sam rekao na konferenciji za štampu da je to moguće,” naveo je Kirbi u intervjuu Tanjugu.
Zamoljen da prokomentariše odluku švajcarskih vlasti o izručenju Nasera Orića BiH umesto Srbiji, on je rekao da pretpostavlja da je Švajcarska pravilno primenila svoje zakone.
“Ne pratim švajcarske zakone, ali pretpostavljam da je Švajcarska primenjivala svoj zakon kako treba”, rekao je ambasador.
Kad je reč o predlogu britanske rezolucije Savetu bezbednosti UN i njenom eventualnom uticaju na proces pomirenja u regionu, Kirbi smatra da aspekat pomirenja treba da bude obuhvaćen tekstom.
“Mislim da ukoliko bude rezolucije koja će govoriti o genocidu treba takođe da se usredsredimo na pomirenje. Govorio sam ovde o suočavanju sa prošlosću, ali i gledanju ka budućnosti a to se upravo odnosi na pomirenje. Ljudi ne treba da zaborave da se tamo dogodilo ono što je Haški tribunal nazvao genocidom. Ali potom treba da se usredsrede na to kako Srbi i Bošnjaci mogu da žive zajedno,” rekao je Kirbi.
Na pitanje da li će Vašington insistirati da to bude uključeno u rezoluciju, ambasador je rekao da su drugi radili nacrt rezolucije, i da veruje da su i oni svesni da postoji interes da to bude uneto ali da nema bliže detalje.
Američki ambasdor je ocenio da su u ovom trenutku odnosi SAD i Srbije prilično dobri.
On je podsetio da se premijer Vučić tokom posete Vašingtonu susreo sa sa savetnicom za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, da je Srbiju nedavno posetio direktor FBI i najavio da će u prvoj polovini jula u Srbiju doći i pomoćnica državnog sekretara Viktorija Nuland sa zvaničnicima iz ministarstva odbrane.
“To je ono što prijatelji rade, često se sastaju i razgovaraju”, rekao je Kirbi.
Ambasador, kako je rekao, stalno razgovara sa ljudima iz srpske vlade i veruje da ih oni vide kao konstruktivnog partnera kao što i “mi mislimo da je Srbija konstruktivan partner”.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO