Ambasadorka SAD u UN: “Vučić u Srebrenici da dokuči istinu o genocidu”

Samanta Pauer ambasadorka SAD pri UN izrazila je nadu da će se Vučić upravo u Srebrenici suočiti s istinom o genocidu i da će je kao takvu i prihvatiti.

Vučić još nije iskazao spremnost da prizna taj genocid u Srebrenici, a bio je među zagovornicima negativnog ruskog stava prema srebreničkoj rezoluciji u UN-u, piše “Dnevni avaz”.

Promena kursa

“Mislim da će premijer Srbije, kada otputuje u Srebrenicu, biti suočen sa šamijama majki, žena i kćerki ljudi koje su u genocidu pobile snage bosanskih Srba, koji su imali podršku, naravno, u to vreme od vlade Srbije. Naravno, moja nada bila bi da će te šamije, ti krici, ta bol prodreti do njega i uticati da on promeni kurs”, rekla je Pauer, odgovarajući na pitanje dopisnika “Dnevnog avaza” iz SAD koja bi bila poruka za premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji stiže u Potočare.

Ona je rekla da je negiranje genocida u Srebrenici, jednostavno, nespojivo s pomirenjem.

Rezultat razaranja

“Jer, dok Vučić govori o važnosti pomirenja, i on je u pravu što govori o važnosti pomirenja, vi ne možete graditi pomirenje na račun negiranja genocida. To nije kompatibilno. Znači, važno je da on ide tamo i važno je da on vidi za sebe te rezultate i razaranje uzrokovano genocidom u Srebrenici”, naglasila je Pauer.

Ambasada SAD u BiH: Pogođeni smo vetom

Reagujući na neusvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH saopštila je da snažno deli stavove i osećanja izražena u govoru ambasadorke Pauer.

Iz Ambasade navode da je takvo raspoloženje i u američkoj vladi i u međunarodnoj zajednici, koje su podjednako pogođene odlukom Rusije da stavi veto.

Ističu i da neusvajanje rezolucije ni na koji način ne umanjuje odlučnost SAD da odaju počast žrtvama srebreničkog genocida i njihovim porodicama.

“Američki kongres upravo to je uradio jednoglasno usvojivši rezoluciju koja potvrđuje da je u Srebrenici počinjen genocid, osuđuje one koji ga negiraju i odaje počast žrtvama. Nekoliko saveznih država usvojilo je u proteklim sedmicama slične rezolucije koje pokazuju da mi, u SAD, u potpunosti prihvatamo presude Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, u kojima se navodi da je ono što se dogodilo pre 20 godina u Srebrenici bio genocid i da, prema našem mišljenju, nije učinjeno dovoljno da se on spreči”, naveli su iz Ambasade SAD u Sarajevu, preneo je “Dnevni avaz”.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO