Austrija razmatra “azil na određeno vreme”

U rešavanju izbegličke krize neophodno je da se Austrija tesno usaglašava sa Nemačkom, ali i radi na zajedničkom rešenju, ocenili su članovi austrijske vlade.

Plan Narodne partije Austrije (OVP) za uvođenje “vremenski ograničenog” statusa azila, prema rečima austrijskog vicekancelara Rajnhold Miterlenera mogao bi uskoro biti primenjen.

“Mi smo uvereni da će ‘azil na određeno vreme’ uskoro biti gotov”, naglasio je on pred današnju sednicu vlade.

Prema planu OVP statu azilanata trebalo bi uduće da bude ograničen na tri godine, nakon kojih se ponovo analizira stanje u zemljama porekla, te odlučuje da li će status biti produžen.

Istovremeno je Miterlener konstatovao da je problem u Siriji postao sve gori.

Tokom zimskih meseci biće prilike da se izvrše pripreme kako bi se na proleće uz zaštitu spoljnih granica EU i “kritičnih tački” uspelo u usmeravanju talasa izbeglica.

Upitana za u Nemačkoj diskutovanom uspostavljanju takozvanih “tranzitnih zona” za izbeglice ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner je istakla da se taj koncept treba razmotriti i oceniti.

Bečki dnevnik “Prese” tvrdi da Austrija razmišlja da sledi Nemačku i, takođe, primeni koncept “tranzitnih zona”.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc ukazao je, s tim u vezi, da postoji problem da se izbeglice od Grčke propuštaju.

“To je fenomen koji neće rešiti problem, zbog toga je neophodno da se tesno usaglašavamo sa Nemačkom i radimo na ukupnom rešenju”, poručuje on.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO