Bačen suzavac u Skupštinu Kosova

Poslanici Skupštine Kosova napustili su danas salu, nakon prihvatanja nacrta o četiri zakonska predloga, zbog toga što je u sali bačen suzavac.

Pošto je u sali bačen suzavac, poslanici su krenuli da napuštaju salu a miris suzavca se osetio i do novinarske sobe na spratu.

To se desilo pošto je sednica na kratko nastavljena, posle jutrošnjeg prekida koji je izazvala opozicija.

Naime, poslanici tri opozicione političke stranke u Skupštini Kosova i danas su blokirali rad parlamenta ne dozvoljavajući da se priđe govornici, pa je predsednik parlamenta Kadri Veselji prekinuo sednicu.

Opozicioni poslanici nisu dozvolili da se sednica odvija po dnevnom redu, zviždali su u pištaljke, a u skupštinskom holu su skalpelom isekli zavese koje su pokrivala slike koje su to postavljene 2008.

Reč je o slikama Albanaca u narodnim nošnjama, koje su pokrivene na zahtev poslanika iz redova Srba.

Veselji: Ništa spektakularno

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji zamolio je ranije danas opozicione poslanike da omoguće rad parlamenta, a medije da ne dramatizuju najnoviju blokadu skupštine.

“Ništa spektakularno se ne dešava osim što imamo nesuglasica sa opozicijom”, rekao je Veselji na konferenciji za novinare održanoj nakon što je opozicija blokirala rad Skupštine Kosova.

Predstavnici opozicije su u obraćanju novinarima, u skupštinskom holu, ponovili zahtev da vlada povuče potpis sa briselskih sporazuma, ili da podnese ostavku, napomenuvši da će nastaviti blokadu skupštine.

Šef parlamentarne grupe Pokreta Samopredeljenje Glaul Konjufca je pozvao predsednika kosovskog parlamenta da, kako je rekao, ne pravi medijski šou.

Opozicija blokira parlament gotovo tri sedmice zahtevajući da kosovski premiejr Isa Mustafa povuče potpse sa sporazuma postignutih sa Beogradom krajem avgusta u Briselu, posebno sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Oni se protive i sporazumu o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Opozicija to čini uprkos upozorenja ambasadora SAD u Prištini da Amerika podržava briselske sporazume i formiranje ZSO i uveravanja premijera Mustafe da je reč o sporazumima koji su potpisani uz posredništvo EU, te da zbog toga nije moguće na njima bilo šta menjati.

Zbog takvog stava Mustafa je više puta gađan jajima, a kolona automobila u kojem se nalazio i njegov je kamenovana.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO