Bajden u Prištini: Morate da ispunite dogovor iz Brisela

604

Kosovo je nezavisno i nema povratka nazad, poručio je u Prištini potpredsednik SAD Džozef Bajden, ali je naglasio i da kosovske vlasti moraju da ispune dogovore iz Brisela, uključujući i formiranje Zajednice sprskih opština.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden sinoć je iz Beograda, sa suprugom i unukom, otputovao u Prištinu. Bajden je zvanični deo posete počeo jutros, razgovorom sa premijerom Isom Mustafom, a potom se sastao i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Posle razgovora, Bajden je poručio da kosovske vlasti treba u narednom periodu da reše pitanja nastavka dijaloga sa Srbijom i demarkacije granice sa Crnom Gorom, ili će Priština izgubiti podršku SAD.

“Za Kosovo nema povratka nazad, Kosovo je postiglo nezavisnost. Jedini način za put napred jeste zajednička budućnost, unapređenje pomirenja i zaštita prava svakog građanina. Što se tiče briselskog dijaloga, te formiranja Zajednice srpskih opština, to će biti teško, ali je neophodno. I to je važan posao koji treba da završite i imate odgovornost da ispunite to obećanje dato u Briselu”, rekao je Bajden.

Hašim Tači saglasan je da Priština treba da ojača saradnju sa Srbijom. “Ali vreme ide brzo i mi smo u obavezi da što je pre moguće damo pravac pomirenju i u najkraćem roku omogućimo novu dinamiku briselskog dijaloga. Usvajanje sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom će ojačati našu državnost i kraj izolacije naših građana da putuju bez viza u ciljnom području. Bez razgraničenja i formiranja Zajednice srpskih opština, Kosovo će ostati izolovana i zanemarena od SAD i ostatka sveta”, rekao je Tači.

Dok američki potpredsednik ima susrete sa liderima Kosova, predviđeno je da njegova supruga Džil Bajden poseti manastir Gračanicu i razgovara sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem.

Tokom ceremonije koju organizuje Vlada Kosova, Bajden i njegova supruga posetiće mesto u blizini američke vojne baze Bondstil, gde će prisustvovati svečanosti povodom imenovanja ulice u čast njihovog sina Džozefa Boa Bajdena (46), koji je umro 2015. godine.

Potpredsednik SAD na toj svečanosti obratiće se građanima. Pored njega, govoriće i predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Isa Mustafa i gradonačelnik Gnjilana Ljutfi Haziri.

Sa Bajdenom na Kosovo su doputovala i deca Boa Bajdena.

Bajdenu je to treća i završna poseta Kosovu od kako je na funkciji potpredsednika SAD.

Potpredsednik SAD je prethodno boravio u Beogradu gde se sastao sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksadrom Vučićem.

izvor: N1