BBC: Zašto je Alep tako bitan Asadu

379

Snage sirijske vlade uz jaku rusku podršku iz vazduha pre nekoliko dana krenule su u veliku ofenzivu na Alep. Analitičari to smatraju početkom možda i konačne bitke za taj ključni sirijski grad, objavio je BBC.

BBC u svojoj analizi obrazlaže zašto je Alep tako važan i pobunjenicima i sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu. Kao jedan od razloga, britanski javni servis navodi da je to jedan od retkih urbanih centara koje sirijski pobunjenici, u ovom slučaju delimično, imaju pod svojom kontrolom.

Taj grad koji je jedan od najstarijih naseljenih u svetu, a nekada je cvetao i poznat po svojoj staroj citadeli nalazi se na Uneskovoj listi zaštićene svetske baštine, danas je pustoš.

Alep je pre razta bio najvažnije sirijsko komercijalno središte i kao takav je ključna strateška i psihološka nagrada sirijskog građanskog rata. Sve dok su delovi grada pod kontrolom pobunjenika, on je trn u vladinu oku, navodi BBC.

Ako snage sirijskog predsednika osvoje Alep, to će biti važan korak do ruskog strateškog cilja – jačanja pozicije Bašara al Asada koji sre više neće moći izbeći u bilo kakvim budućim mirovnim aranžmanima. To bi značilo i njegov konačan ostanak na vlasti, ističe BBC.

Ovakva situacija u Alepu zapravo je već viđena. Početkom godine sirijske snage su pokrenule veliku ofanzivu koja je rezultirala opkoljavanjem istočnog dela grada pod pobunjeničkom kontrolom.

Međutim, smao nekoliko dana kasnije ustanici su krenuli u protivnapad i uspeli da preseku glavne komunikacije na jugozapadu grada, čime su efektivno okružili područje koje vladine snage drže pod svojom kontrolom. To je dovelo do toga da svaka strana drži teritoriju one druge pod pritiskom.

U međuvremenu, u razrušenu gradu civili su zatočeni i pate na obe strane. Na području pod vladinom kontrolom, u zapadnom delu grada, živi oko 1,2 miliona ljudi. Na istočnoj strani ih je oko 250. 000.

Vojna situacija na terenu je, međutim, složena. Uprkos ruskoj podršci iz vazduha, vladine snage nisu u prethodnoj ofanzivi imale moć za završni udarac, navodi BBC. Pobunjeničke grupe uspevale su da dovuku sveže snage u grad iz šire okoline i zadrže ih.

Britanski servis navodi da bi borba za Alep mogla da privuče i mnoge spoljne „igrače“. Rusija je već upletena, za sada iz vazduha. Hezbolah i drugi proiranski borci takođe već podržavaju Asadove snage, a Turska bi mogla da se efektivnije uključi na strani pobunjenika.

S druge strane, propast primirja mogao bi da podstakne pobunjenike da zaštitu potraže među ekstremnijim islamističkim grupama.

Dakle, piše BBC, pozornica je postavljena, a bitka bi mogla da bude važna prekretnica za obe strane.

izvor: N1