Beograd i Priština pozvani na hitan sastanak u Brisel

    460

    Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen sutra na ekspertskom nivou u Briselu, a na dnevnom redu sastanka biće i pitanje upotrebe ličnih karata građana Kosova koje su izdale srpske policijske uprave i primena Sporazuma o zvaničnim posetama.

    Kako je najavljeno iz Vlade Srbije, delegaciju Beograda na sutrašnjem sastanku u sedištu Evropske službe za spoljne poslove predvodiće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

    Kosovsko Ministarstvo za dijalog sa Srbijom odlučilo je ranije da se od ponedeljka, 18. aprila ne dozvoli ni ulazak ni izlazak sa Kosova osobama koje imaju lične karte Srbije.

    Vlasti u Prištini zabranile su Đuriću ulazak na Kosovo na neodređeno vreme nakon što je obišao sever pokranije bez dozvole kosovskih vlasti.

    Kosovska policija je dobila naredbu da uhapsi direktora Kancelarije Vlade Srbije ako se nađe na teritoriji Kosova ili pokuša da ponovo dođe.

    Prema odredbama Briselskog sporazuma Beograda i Prištine, Ministarstvo inostranih poslova Kosova je ovlašćeno da daje dozvole za dolazak srpskih zvaničnika na Kosovo.

    Saobraćaj se odvija normalno

    Iako je šefica prištinskog pregovaračkog tima u razgovorima sa Beogradom Edita Tahiri izjavila da prelaze između Kosova i Srbije neće moći da prelaze osobe sa ličnim kartama Srbije, saobraćaj se od jutros odvija normalno na administrativnom prelazu Jarinje.

    Putnici koji su prešli iz centralne Srbije nisu imali nikakvih problema prilikom kontrole ličnih dokumenata. Primenjuje se uobičajena procedura kontrole dokumenata i nema zadržavanja pri ulasku i izlasku sa Kosova.

    Gradonačelnici sa severa Kosova su izjavu Edite Tahiri ocenili su kao nedvosmislenu pretnju nasiljem i upozorili da će ukoliko počne primena zabrane prolaska sa srpskim ličnim kartama, početi blokada prelaza.

    izvor: N1