Besplatno slušajte kurs na Harvardu, Prinstonu, Berkliju i drugim najboljim univerzitetima širom sveta

Online kurs

 

Predavanja nekih od najboljih univerziteta na svetu poput Harvarda, Prinstona i Berklija moguće je pohađati potpuno besplatno, preko interneta, nakon čega polažete test i dobijate sertifikat prestižnog fakulteta. Cela procedura sastoji se iz dva koraka: posetite sajthttp://www.coursera.org ili http://www.edx.org i aplicirate za neki od 200 različitih kurseva iz bilo koje oblasti koja vas zanima.

Besplatno obrazovanje san je svih samofinansirajućih studenata u Srbiji koji za jednu godinu studija u proseku daju oko 1.000 evra. Školovanje na univerzitetima poput Harvarda tek je posebna priča, jer godišnja školarina tu premašuje 50.000 evra.

Vođene interesovanjem velikog broja mladih koji žude za obrazovanjem na najboljim svetskim univerzitetima, kompanije „Coursera” i „Edx” rešile su da im to omoguće za džabe. U projektu zasad učestvuju 33 univerziteta iz celog sveta, predavanja se održavaju nekoliko puta nedeljno tako što se uživo prati snimak profesora koji ulazi u amfiteatar i drži predavanje, dok se domaći zadaci i testovi takođe rešavaju onlajn, a ako sakupite dovoljan broj bodova, dobijate sertifikat o položenom kursu. Tako je na čuveni Jejl nedavno krenula i naša dramska spisateljica Biljana Srbljanović.
– Znam dosta ljudi iz Srbije koji već godinu dana uspešno pohađaju neki od kurseva. Svi su prezadovoljni jer uče gradivo koje ne postoji u našem obrazovnom sistemu. Oduševljena sam – kaže Srbljanovićeva za „24 sata”.
Predavanja su podeljena po semestrima od kojih prolećni traje od februara do maja, a jesenji od septembra do kraja decembra. Svaki program traje različito – najmanje pet, a najviše oko 20 nedelja.
Sajt www.coursera.org pokriva raznolike teme, od ekonomije i biologije do prava i medicine, dok je sajt http://www.edx.org više orijentisan ka prirodnim naukama, matematici i programiranju, uglavnom sa MIT univerziteta i Harvarda. Da su u pitanju neverovatno zanimljivi kursevi, svedoči jedan od ponuđenih koje sigurno ne možete naći ni u Srbiji ni u zemljama u okruženju. Reč je o programu „Astrobiologija i potraga za vanzemaljskim životom“, predmetu koji na univerzitetu u Edinburgu drži jedan od bivših NASA istraživača, i koji vas vodi kroz zanimljivu priču o evoluciji života na zemlji i večitoj potrazi za životom na drugim planetama.

Šta sve nude prestižni univerziteti:
Neki od najnovijih kurseva u ponudi su, između ostalog, kurs o veštačkoj inteligenciji na Berkliju, drevnom grčkom heroju na Harvardu, konjskoj ishrani na Edinburgu, analitičkoj kombinatorici na Prinstonu… U ovoj akciji zasad učestvuju univerziteti iz Amerike, Indije, Izraela, Škotske i Švajcarske, ali najavljuje se pridruživanje univerziteta iz mnogih drugih zemalja, u cilju omogućavanja dostupnosti univerzitetskog znanja što većem broju ljudi.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO