BiH može da primi 5.000 izbeglica, pa zatvara granice

Bosna i Hercegovina ima mogućnost da smesti do 5.000 osoba koje se kreću u izbegličkom talasu, nakon čega će zatvoriti granicu po uzoru na susede, rekao je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić.

On je dodao da je BiH spremna da bude tranzitna zemlja u slučaju da se osigura propuštanje izbeglica dalje u Evropsku uniju, prenela je agencija Hina.

“Ako se sve granice zatvore onda je izgledno da izbeglice dođu u Bosnu i Hercegovinu, ali bez mogućnosti daljeg izlaska. Zato poručujem da ćemo, uvažavajući ljudska prava, morati i da uvažavamo činjenicu da možemo da prihvatimo samo onoliko ljudi za koliko imamo kapaciteta”, rekao je Mektić na konferenciji za štampu.

On je precizirao da su trenutni kapaciteti te zemlje takvi da mogu da prime oko 5.000 ljudi.

Mektić je objasnio da BiH raspolaže Centrom za azil u Sarajevu, izbegličkim centrom u Salakovcu kod Mostara i napuštenim kasarnama u koje bi moglo da bude smešteno oko 5.000 ljudi.

Mektić je naveo da se na granici BiH zasad nije pojavio nijedan migrant ili izbeglica.

Pored toga, dodao je, BiH neće dopustiti nekontrolisani priliv izbeglica iznad svojih smeštajnih kapaciteta, osim u slučaju da se osiguraju koridori za njihov odlazak u zemlje Evropske unije.

“Spremni smo u potpunosti da prihvatimo svaku vrstu tranzita bez obzira na broj i pružiti tim ljudima svaku vrstu pomoći, ali pod uslovom da postoji koridor prema zapadnoj Evropi”, rekao je ministar Mektić.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO