BLOG: NE, MEDIJSKOM MRAKU U SANDŽAKU!

Za petak 14. avgust 2015. zakazana je licitacija na kojoj će biti privatizovana Regionalna radio-televizija Novi Pazar. Donijet je zakon o privatizaciji lokalnih medija, Evropa je to tražila… Rešila dakle Država da rasproda sve lokalne stanice i tako dođe red i na „Regionalnu“.

Iskreno i ne bi to bio neki veliki problem, makar će se grad osloboditi troškova, da se za pomenutu medijsku kuću ne zainteresova nitko drugi do Muhamed Zukorlić – lično.
Šta, ne znate tko je on?!?

Muhamed Zukorlić vam je onaj ćelavi frajer sa naočarima na vrh glave, opasni mlađi brat Zukorlić Muamera, kandidata za predsjednika Srbije. Na fotografijama i snimcima ga uvijek možete vidjeti negdje iza brata mu političara. On je strašan tip, glumi opasnost po cijeli dan i utjeruje strah u kosti imamima i ostalima koji od brata mu traže ono što im se duguje.

U rijetkim slučajevima kada se zbog kakvog sudskog ili inspekcijskog dopisa pred vratima IZ-e pojavi neki prestrašeni policajac ili inspektor uprave, Muhamed je taj frajer koji mu prvo pokaže pištolj za pojasom, ispsuje sve po spisku i otjera ko posljednje pašče. Za taj posao danonoćne obrane Islamske zajednice on navodno prima plaću od samo 150 eura, pa zbog toga valjda i ne plaća alimentaciju za svoje dvoje djece koje je ostavio. Pošto je ugledavši se na brata, sebe samoproglasio za mnogo velikog mangupa – nije plaćao ni zakupe lokala vakufu Gazi Husrev-beg, pa su ga zbog toga neki malo veći mangupi bukvalno istjerali iz Sarajeva. U Bosni je i krivično gonjen i osuđivan zbog nelegalnog nošenja oružja…

E, taj i takav tip glavni je kandidat za kupovinu „Regionalne“, ali pitanje je kako?!
Sa platom koju zvanično prima, Zukorlić mlađi bi trebao da radi više od 50 godina samo da isplati početnu cijenu od 100.000 eura (a priča se da će konačna ići i preko 3 miliona). Doduše, i vrapci na grani znaju da niti on, niti njegov brat ne rade za sitnu lovu i da zapravo bez ikakve kontrole raspolažu i troše ogromno bogatstvo koje godinama „skupljaju“ od džematlija i studenata.

Zato čudi kako to da se svi odgovorni u državi prave ludi i nikako da neko od njih uvidi nesrazmeru u zvaničnim prihodima i realnom bogatstvu porodice Zukorlić. Koliko god da je Zukorlić Muamer „državni čovjek“ ipak postoje neka pravila igre i dopustiti da njegov problematični brat kupi jedan tako bitan medij poput RTV bi bio skandal prve vrste. Postavlja se pitanje zašto onda država jednostavno ne ponudi sve lokalne televizije Joci Amsterdamu ili nekome od preostalih Šarićevih ljudi?!

U stvari, izgleda da se pojedine državne institucije čak trude i da mu pomognu – na primer Agencija za privatizaciju na čijem čelu UO je Muamer Redžović, nekadašnji uposlenik Zukorlićevog univerzitet. Taj po zlu poznati, novopazarski društveni direktor koji je za vreme Miloševića u propast oterao nekoliko hiljada radnika, sada nizom proceduralnih marifetluka pokušava da obesmisli cijelu privatizaciju Regionalne televizije i po svaku cenu izbaci iz igre one koji su imali hrabrosti da se suprotstave Zukorlićima.

Ako predsednik UO Agencije za privatizaciju Redžović ipak uspije u svojoj namjeri, to bi značilo uvođenje apsolutnog medijskog mraka u Sandžaku. Kupovinom „Regionalne“ porodica Zukorlić bi zaokružila svoju medijsku imperiju u kojoj za sada imaju TV Sandžak, Radio Ref Ref, Reviju Sandžak, novine Glas Islama i vrlo čitani web portal sandzakpress.net.

Zbog svega toga bi svi građani Sandžaka, bez obzira na sve različitosti i podjele koje među njima vladaju, morali zajedno dići svoj glas protiv uvođenja apsolutne medijske kontrole i reći NE MEDIJSKOM MRAKU koji preko svog brata želi da im uvede Zukorlić Muamer glavom i bradom – a naročito bradom…

A.Idrizovic

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO